Bugetul pe 2009 la consultari cu administratia

Bugetul pe 2009 la consultari cu administratia

0 225

Ministerul Finantelor Publice a initiat, duminica, o serie de consultari cu structurile asociative ale administratiei publice locale privind proiectul bugetului pe 2009 si masuri pentru gestionarea efectelor crizei financiare.
Potrivit MFP, la reuniune participa ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, reprezentanti ai Asociatiei Oraselor din Romania, ai Asociatiei Municipiilor din Romania, ai Asociatiei Comunelor din Romania, ai Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene si ai Federatiei Autoritatilor Locale din Romania.
Ministerul Finantelor va prezenta autoritatilor locale premisele realizarii proiectului de buget pentru anul 2009, cadrul general si prioritatile in finantarea bugetara.
Participantii la intalnire discuta despre solutiile comune pentru finantarea proiectelor de investitii si despre modul de alocare de fonduri catre unitatile administrativ teritoriale.
Luni, la sediul ministerului, se va desfasura Reuniunea Grupului de lucru cu sindicatele si patronatele, care va analiza proiectul de buget de stat si cel al bugetului asigurarilor sociale. Potrivit MFP, in cadrul Grupului de lucru ar urma sa participe si reprezentanti ai Bancii Nationale Romane si ai Asociatiei Romane a Bancilor.
Bugetul va fi construit pe o proiectie de crestere economica de 3,5 la suta din PIB (fata de 8-9 la suta in 2008), la o valoare nominala a PIB de 588,1 miliarde de lei, un curs mediu de patru lei la un euro, o inflatie medie de 5,3 la suta si un salariu mediu brut 1.702 lei, dupa cum a anuntat zilele trecute premierul Emil Boc.
Printre prioritatile anului 2009 se afla ajustarea deficitului bugetar la 1,7 la suta din PIB si reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finantarii proiectelor de investitii (infrastructura, de mediu, dezvoltare regionala, investitii ale administratiei locale, justitie, sanatate, aparare). Prioritati reprezinta, de asemenea, asigurarea finantarii cheltuielilor de tip structural (obligatorii), cum sunt pensiile, asistenta sociala, contributia la bugetul UE, rambursari de credite (interne si externe) si dobanzi.
Cofinantarea pentru fondurile europene structurale si de coeziune, cheltuielile de finantare rambursabila, figureaza, de asemenea, printre prioritatile ce ar urma sa fie discutate, alaturi de asigurarea continuitatii finantarii multianuale a programelor si proiectelor de investitii ale administratiei centrale si locale.
MFP intentioneaza ca, odata cu finalizarea proiectului de buget, sa pregateasca o platforma de solutii anticriza, printre obiective regasindu-se: atenuarea ritmului de incetinire a cresterii economice, accelerarea investitiilor publice – factor generator de crestere economica, masuri sociale pentru mentinerea puterii de cumparare a cetatenilor si identificarea unor masuri de sprijin din partea statului pentru intreprinderile mici si mijlocii. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.