BUHAIUL
Buhaiul este legat de traditia Plugusorului, traditie ce difera de la o zona etnografica la alta. Fie ca sarbatoarea poarta numele de Plugusor, Urit, Uratura de Sfantul Vasile, Buhai, Plug, Plugul Mare, sau Plugul flacailor, fondul este acelasi: se ureaza gazdelor sanatate, rodnicia pamanturilor si belsugul semanaturilor.
In anumite zone,cum ar fi nordul Moldovei, traditia Plugusorului nu se poate desfasura in absenta buhaiului, care face parte din recuzita cu caracter agrar.
Buhaiul este un instrument specific facut dintr-o putinica de lemn cu fundul din piele de oaie, prin care se trage o suvita de par de cal. Trasa printre degete, aceasta din urma produce un sunet dogit, similar mugetului de bou.
Un alai de buhai este alcatuit de regula din: urator cu clopotel, 1-2 pocnitori din bici, 3 persoane cu buhaiul – unul tine, unul trage si al treilea da zapada la cel care mulge buhaiul, cativa fluierasi, cateva capre si un cerb, urs si ursar, mire si mireasa, mos si baba, cioban la capre, inainte de razboi era si un negustor la capre, drac si tigani.
Toate aceste personaje vor structura un spectacol pitoresc care debuteaza cu uratura mare a buhaiului, rostita la fereastra gospodarului dupa prealabila intrebare: "Primiti cu buhaiul?".
Pe fondul sonor al Buhaiului se suprapune melodia fluierelor pentru buhai (melodie specifica uraturii si care are aspect de doina, existenta doar in zona), impreuna alcatuind acompaniamentul uratorului.