Bujori unici in lume au inflorit la Mures
Chiar daca temperaturile ridicate de primavara par sa se lase asteptate la Brasov, vegetatia a revenit la viata. Florile specifice acestui sezon au inflorit deja spre bucuria iubitorilor naturii.
Botanistii, in mod special, profita de primavara care le aduce, odata cu caldura, si tot mai multe specii de plante ce rasar pe meleagurile patriei.
Una dintre cele mai rare plante care creste pe teritoriul Romaniei este bujorul de stepa. Aceasta floare creste in judetul Mures si putini dintre noi stiu ca aceasta este unica in lume. Bujorii de stepa de la Zau de Campie traiesc doar cateva zile dupa ce infloresc, dar reusesc sa atraga anual mii de turisti, in mare parte straini.
Bujorii de stepa de la Zau de Campie au inflorit in acest an cu o saptamana mai devreme. S-a intamplat asa din cauza temperaturilor mai ridicate decat cele obisnuite, spune custodele rezervatiei. Rezervatia de bujori de stepa este considerata de cunoscatori drept „unicul loc din interiorul arcului carpatic unde creste aceasta planta”.
Locul, Zau de Campie, pe soseaua dintre Ludus si Beclean, in judetul Mures, merita vizitat in luna mai, cand infloresc bujorii. Zau de Campie este cel mai nordic punct din Romania unde se gaseste aceasta specie.
Suprafata acestei rezervatii naturale este de 2,5 hectare, fiind declarata monument al naturii inca din anul 1932. Primele date despre bujorii de la Zau sunt publicate in anul 1846 la Viena. „Persoana care a salvat-o de la distrugere (1944) acum in varsta de 86 de ani, a ocrotit-o, i-a extins suprafata la 3,5 ha., i-a asigurat un renume, se numeste Sancraian Marcu”.
Rezervatia este situata la cativa kilometri de centrul comunei muresene si a fost infiintata in 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul scolii romanesti de botanica.
Bujorii mai pot fi admirati doar pana la inceputul lunii mai, dupa care un an intreg se ascund din nou printre dealuri.
Floarea cu petale de un rosu tipator este o planta rara care supravietuieste in rezervatia de la Zau din perioada calda post-glaciara, de acum 10.000 de ani.
Bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia) creste izolat in sudul si sud-estul tarii. Apare ca raritate in Transivania (Zau de Campie, jud. Mures-Rezervatia de bujori de stepa), unde cresc cele mai multe exemplare din Romania, datorita protejarii arealului. Specia se aseamana cu Paeonia peregrina var. romanica, de care se diferntiaza printr-o talie mai mica (10-30 cm.) si prin frunzele cu foliole sensibil mai inguste (fidate).
Paeonia tenuifolia denumita popular „bujor de stepa”, are o inaltime de 10 – 30 cm, cu flori rosu aprins.