Buline colorate pentru alimentele ambalate

Buline colorate pentru alimentele ambalate

0 281

Daca pana acum verificam termenul de valabilitate al produselor si, uneori, foarte rar sau aproape deloc, aruncam cate o privire catre ingredientele unui produs ambalat pentru a evita E-urile, acum vom cauta „bulinute multicolore”.
Senatorii din Comisia pentru Sanatate au avizat favorabil o initiativa legislativa care prevede etichetarea produselor alimentare cu buline de diverse culori, in functie de cat de sanatoase sau daunatoare sunt, anunta Mediafax.

Asadar, de-acum inainte va trebui sa ne ferim de bulina ROSIE!
Bulina verde ar urma sa fie folosita pentru produse alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic, fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, cea portocalie pentru produsele alimentare care trebuie sa fie consumate cu moderatie, iar cea rosie, pentru a marca produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

Pe principiul, ca sa nu ma ard, cum suflu si in iaurt, guvernul nu este de acord cu aceasta propunere legislativa, de… frica!
Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunand respingerea initiativei legislative. In punctul de vedere al Executivului se arata ca incadrarea tuturor alimentelor in cele trei categorii ar fi foarte dificil de realizat, chiar si in baza unor criterii prestabilite de Ministerul Sanatatii, existand riscul aparitiei presiunilor din partea diferitelor categorii de producatori de alimente ca produsele sa fie incadrate in alte categorii decat cele impuse.

„Asistam cu totii la o incidenta crescuta a bolilor cardio-vasculare, a cancerului si a diverselor tipuri de alergii. Foarte multi cercetatori pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astazi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componentei chimice a acestora, dar foarte putini consumatori cunosc semnificatia respectivelor E-uri. (…) Prin urmare, eu am considerat necesara o etichetare suplimentara prin care sa determin achizitia unui produs alimentar in cunostinta de cauza”, a declarat Florin Staicu, initiatorul legii, pentru Agerpres.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.