Bunavestire – instiintarea nasterii Mantuitorului. Sosesc randunelele…

Bunavestire – instiintarea nasterii Mantuitorului. Sosesc randunelele…

0 1151
n Pe 25 martie, crestinii praznuiesc Bunavestire, marcand momentul in care ingerul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria zamislirea Mantuitorului lumii, prin puterea Duhului Sfant. Ingerul Gavriil i-a spus Sfintei Fecioare: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste Fiu si vei chema numele Lui, Iisus. Acesta mare va fi si Fiul Celui Prea Inalt se va chema”. Prin aceste cuvinte, el i-a vestit nasterea lui Mesia. Nestiind insa cum se va intampla lucrul acesta, Fecioara Maria a intrebat: „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?”.

n

n Atunci ingerul i-a zis: Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Prea Inalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema. Sarbatoarea Bunei Vestiri a fost cea mai de timpuriu consemnata in documente, dintre sarbatorile inchinate Maicii Domnului.

n

n Inca din secolul al IV-lea, la Nazaret, pe locul unde fusese casa in care Fecioara Maria a primit de la ingerul Gavriil vestea nasterii lui Hristos, a fost zidita o biserica, dovada a importantei ce se acorda acestei sarbatori. Cinstirea deosebita de care se bucura Buna Vestire este confirmata si de celebrele cuvantari ale unor Parinti ai Bisericii din secolul al V-lea. Buna Vestire a fost celebrata in Rasarit, mai intai, la 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, iar, in Apus, la 18 decembrie, data pastrata pana astazi in ritul galican si in cel mozarab, sub denumirea „Genetricis Dei dies”.

n

n La Roma, sarbatoarea a fost introdusa de Papa Leon II (681-693), la inceput ca o sarbatoare locala, cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Domnului. Tot in Apus, generalizarea ei si serbarea la 25 martie s-a facut incepand din secolul al XI-lea. In Rasarit, aceasta data a fost stabilita inca din secolele V-VI, indata ce Nasterea Domnului a inceput sa fie celebrata la 25 decembrie.

n

n Traditii de Buna Vestire

n

n Sarbatoarea de Bunavestire prilejuieste mai multe datini inscrise in calendarul popular. In anumite zone ale tarii, in aceasta zi „se dezleaga limba cucului”, care incepe sa cante pana la Sanziene. In unele gospodarii obisnuiesc sa afume casele, gradinile, pomii fructiferi si animalele din ograda, pentru a alunga insectele si bolile, dar si spiritele rele. Chiar daca Bunavestire este in postul Pastelui, credinciosii mananca peste, pentru a fi tot timpul anului sanatosi si vioi. In aceasta zi, nu se macina porumb si nici grau, deoarece exista credinta ca, ulterior, malaiul si faina se vor strica repede.

n

n De Bunavestire sau Blagovestenie, incep sa soseasca randunelele, pasarile aducatoare de noroc. Sunt zone unde gospodarii ajuta la amenajarea cuiburilor de randunele, pentru a le proteja apoi, daca nu vor sa se imbolnaveasca sau sa aiba necazuri.

n

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.