Bune Vestire sau Blagovestenia
Situata in preajma echinoctiului de primavara, Buna Vestire sau Blagovestenia este considerata o sarbatoare foarte importanta. Fara de vestea intruparii Fiului Omului, pe care Maica Domnului a primit-o de la Arhanghelul Gavriil, nu ar fi fost posibila nici Invierea. Aceasta este momentul inceputului mantuirii pentru om.
Vestirea Nasterii Domnului
Buna-Vestire este o sarbatoare crestina celebrata in data de 25 martie a fiecarui an. O sarbatoare a „Vestirii Nasterii Domnului” se tinea in Rasarit inca din anul 550, la 25 martie. La Roma s-a introdus in sec. VII. Data de 25 martie este la 9 luni inainte de Craciun (sarbatoarea Nasterii Domnului) si aminteste de ziua in care ingerul ii vesteste Fecioarei Maria ca a fost aleasa sa devina Mama lui Iisus Christos. Maria, reprezentanta a poporului ei si a omenirii, incuviinteaza (Luca 1, 26-38). Misterul central in viata Fecioarei Maria este cel de a fi Nascatoare de Dumnezeu.
Semnificatia sarbatorii
Buna-Vestire facuta Mariei inaugureaza „plinirea timpului”, adica implinirea fagaduintelor si pregatirilor venirii lui Hristos. Maria este chemata sa-l zamisleasca pe Fiul lui Dumnezeu. Incuviintand, a devenit Nascatoare de Dumnezeu.
Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfantul Augustin isi imagineaza ca se adreseaza ingerului, intreband: „Spune-mi, ingere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”. Ingerul ii arata ca raspunsul este cuprins chiar in cuvintele salutului: „Bucura-te, cea plina de har!” (cf. Sermo 291, 6). Origen observa ca niciodata un asemenea titlu nu a fost dat unei fiinte omenesti si nu mai apare in niciun alt loc din Sfanta Scriptura (cf. In Lucam 6, 7).
Maria primeste cu disponibilitate „valul de iubire” a lui Dumnezeu care se revarsa in ea. Si prin aceasta este o ucenica desavarsita a Fiului ei, care, in ascultare fata de Tatal, isi implineste libertatea si tocmai astfel isi exercita libertatea, ascultand.
L.M.