Busuioc (Ocimum basilicum)

Busuioc (Ocimum basilicum)

0 161

Prefera soluri permeabile fertile, care nu fac scoarta. Nu suporta solurile argiloase, nisipoase si saraturile.


Busuiocul e o planta cu frunze marunte, dispuse pereche si flori mici albicioase. Planta in intregime este aromata, la miros si la gust. Se recolteaza partile aeriene cu frunze tinere, cu sau fara flori.



  1. Partile utile:

    • Frunzele si inflorescentele. Dupa ce s-au cules se usuca si se pastreaza in pungi de hartie sau panza pentru a fi folosite in infuzii si decocturi. Se culeg tulpinele si ramurile tinere acoperite cu frunze terminate sau fara inflorescenta. Uscarea se face la umbra in straturi subtiri.

2.????? Utilizari medicinale:


·??????? colici intestinale


·??????? balonari intestinale


·??????? voma


·??????? gripa


·??????? raceala


·??????? bronsita acuta si cronica


·??????? dureri de cap


·??????? ulcer gastric


·??????? infectii urinare


·??????? anorexie


·??????? diaree


·??????? colita de fermentatie


3.????? Preparate:


·??????? Infuzia de busuioc – preparata dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte, are calitati decongestive si calmante ale aparatului respirator. Se beau doua cani pe zi, dimineata si seara. Revitalizeaza rapid organismul si ne invioreaza, ajutandu-ne de asemenea sa stopam gripa in orice faza a sa, dar mai ales in faza de debut. Se bea foarte cald, inghitind lent si lasandu-l sa alunece pe gat, abtinandu-ne sa mancam in timpul tratamentului.


·??????? Decoct din o lingura cu frunze uscate maruntite la o cana de apa rece se lasa zece minute la macerat, apoi se da in clocot; se lasa acoperit 10-15 minute pentru racire pana la caldut; se strecoara ; cu solutia obtinuta se face gargara sau se tine in gura. Tratamentul este folositor si in cazul durerilor de masele.


·??????? Maceratul la rece de busuioc este considerat un elixir al tineretii, fiind recomandat in caz de imbatranire prematura, tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate, frigiditate. Este un regenerator rapid, avand si efectul de a incetini procesele care conduc la imbatranire. In 200 ml apa rece se pun 4 lingurite de busuioc, se tin timp de 8 ore, apoi se filtreaza. Se bea pe stomacul gol, de preferinta dimineata.


·??????? Uleiul de busuioc are efectele tonice, revigorante, antidepresive si stimulente cele mai puternice dintre uleiurile folosite in mod obisnuit la noi in taa. Este eficient in bolile bronho-pulmonare, hormonale, nervoase si psihice cum ar fi: depresia si astenia in special. Se iau 2 picaturi, de 2-3 ori pe zi, amestecate cu putina miere.


·??????? In bucatarie se foloseste in special la sosuri, omlete, aluaturi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.