„C.N.P. Fiscal”. Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept
La data de 10 august 2024, în temeiul art. 7 alin. (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizională, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a solicitat Ministerului Finanțelor organizarea unei dezbateri publice cu privire la „Proiectul de Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii nr.207/2015 privind „Codul de procedură fiscală” publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor la data de 31 iulie 2024.
Este vorba de proiectul de O.G. prin care se dorește a se reglementa așa-numitul „C.N.P. fiscal” și care conține multe alte modificările ale Codului de Procedură Fiscală care se doresc a fi introduse în legislație și care au generat nenumărate reacții negative în rândul societății.
Având în vedere prevederile art. 7, alin. 9 din Legea nr. 52/2003, organizarea acestei dezbateri publice este o obligație legală, expresă a Ministerului Finanțelor, iar în cazul încălcării acestei obligații legale exprese, persoanele răspunzătoare din cadrul Ministerului Finanțelor săvârșesc infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută și pedepsită de art. 297 Cod penal.
Drept urmare, reprezentanții Ministerului Finanțelor nu pot să refuze organizarea unei asemenea dezbateri publice deoarece ar săvârși o infracțiune. De altfel, cel mai probabil, cererea de organizare a unei dezbateri publice pe acest proiect de OG a fost formulată și de alte asociații legal constituite.
În consecință, toate persoanele interesate care doresc să își exprime recomandări cu privire la acest proiect de O.G. sunt rugate să analizeze conținutul proiectului de O.G., al notei de fundamentare, legislația aferentă, să urmărească comunicările Ministerului Finanțelor cu privire la organizarea acestei dezbateri publice și să participe la aceasta.
Menționăm că am solicitat ca dezbaterea să fie organizată în sistem mixt (fizic și online), la care să poată participa orice persoană interesată, dezbatere publică care să fie transmisă live pe site-ul sau pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor, precum și ca timpul alocării luării cuvântului să nu fie limitat, iar persoanele care vor participa la dezbatere prevăzute la art. 7 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 52/2003 (inițiatorul, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea notei de fundamentare, a studiului de impact și a proiectului de act normativ) să răspundă la întrebările și nelămuririle participanților la dezbaterea publică cu privire la acest proiect de O.G.
Totodată, am propus ca în cadrul dezbaterii publice pe care urmează să o organizați discuțiile să desfășoare în următoarea ordine:
– prezentarea proiectului de act normativ de către inițiator,
– luări de cuvânt cu privire la respectarea normelor de tehnică legislativă, a normelor privind instrumentele de motivare și prezentare a proiectelor de acte normative, precum și a celor privind elaborarea proiectelor de acte normative, a Constituției și a celorlalte legi incidente;
– luări de cuvânt cu privire la fiecare articol și punct din proiect.
Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept
Președinte av. Elena Radu
NOTA
Nota de fundamentare și forma proiectului de O.G. pote fi accesate aici: https://e-consultare.gov.ro/…/proiect-ordonanta-pentru…/