Cabana Postavarul – reabilitata pentru FOTE 2013

Cabana Postavarul – reabilitata pentru FOTE 2013

0 205
Dupa ce cabana a revenit Asociatiei Carpatine Ardelene SKV, s-au facut unele lucrari de reabilitare, insa obiectivul turistic mai are nevoie de investitii de aproximativ 50.000 de euro.
Cabana mai are insa, nevoie de unele lucrari de anvergura. Corpul de cladire principal al cabanei ar avea nevoie de o renovare totala incepand de la grupurile sanitare si extinderea instalatiei de incalzire, si finalizand cu refacerea terasei de unde turistii au parte de o panorama impresionanta si pot admira cele mai inalte puncte ale Muntilor Carpati.
Aceasta este situata la o altitudine de aproximativ 1.604 metri si a fost construita in anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administreaza si in prezent. Acestia au cladit-o prin forte proprii, iar ulterior au extins-o, intrucat zona incepuse sa fie tot mai cautata de schiori si nu exista un alt loc de campare in zona. Actualii administratori ai cabanei, sotii Truetsch, au renovat o parte din cladire cu sprijinul actualilor membri ai SKV. 
Cristianul Mare sau Postavarul („mons gymnicus“ in documente) si-a primit numele nemtesc („Schuler“) probabil pe baza faptului ca venitul din padurit  ii revenea scolii (Schule) sau, mai bine spus, elevilor (Schüler) liceului brasovean (scola coronensis) intemeiat de Honterus in 1543, elevi care faceau anual, mai ales in august, o excusie in Postavarul si „se distrau cu glume si jocuri“. Excursiile „in aceasta forma“ s-au sfarsit in 1716. Administatia liceului Honterus permitea de altfel numai o data pe luna excursii in munti (exire ad montes). Poate ca elevii liceului au fost cu adevarat primii turisti ai orasului Brasov…
Sectiunea brasoveana a SKV a construit si marcat doua drumuri pe Postavarul: „Drumul rosu“, care porneste de la actuala „Capra Neagra“ si „Drumul albastru“, care porneste de pe Tampa peste Creasta Krukur. La acestea s-a adaugat in 1883 prima cabana pe Postavarul,construita in intervalul 2 aprilie 1881 – 7 octombrie 1883. Cabana s-a numit initial Schulerhütte – Cabana Schuler, dupa numele sasesc al Postavarului. Cabana a fost extinsa in 1891 (din 1885 gospodarita si  pazita in timpul verii, incepand cu 1906 si in timpul iernii) care si astazi se mai poate vedea incorporata in actuala cabana, fiind cel mai vechi adapost montan in functiune din tara. In 1903 a fost construit asa numitul Pavilion iar in 1907 o anexa gospodareasca.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.