Cabana Valea Sambetei
Situata in partea estica a Muntilor Fagaras, Alpii Transilvaniei, la 1400 m altitudine, Cabana Valea Simbetei este una din principalele porti de intrare in masiv, atit pentru parcurgerea crestei Fagarasilor, dar si ca punct de plecare catre cel mai inalt virf din tara noastra, Moldoveanu-2545 m, situat la 5 ore de mers.
Accesul la cabana se face din DN1 din satul Simbata de Jos, urmind drumul care duce la Manastirea Brincoveanu, drum asfaltat, iar de aici 4 km de drum forestier urmat de o poteca turistica usoara. In total 3 ore, de la Manastirea Brincoveanu si pina la Cabana. Marcajul este triunghi rosu, iar poteca este pe malul piriului Valea Simbetei. Din creasta principala, cel mai recomandat traseu de acces este prin Fereastra Mare a Simbetei, cu o durata de 1 ora si 30 minute, marcaj triunghi rosu.?
Aflata ca si majoriatea cabanelor din Fagaras la limita golului alpin, cabana ofera o frumoasa vedere asupra Vaii Simbetei, culminind cu Fereastra Mare si renumitul Colt Balaceni, denumit si Matterhorn-ul Romaniei. Prin amplasarea ei, cabana ofera acces usor atit vara sau iarna catre partea superioara a vaii Simbata, pentru parcurgea unor trasee de o zi, dar mai ales iarna catre pirtiile naturale de ski care strajuiesc valea.
Cabana dispune de o capacitate de cazare de aprox. 60 locuri, in camere de 2-3 paturi, 6-8 paturi si dormitoare comune (priciuri). Incalzirea pe timp de iarna se face cu lemne, in sobe de teracota si in sobe metalice. Linga cabana exista un izvor cu apa potabila. Deasemenea, avem si doua cabine de dus, apa fiind incalzita in boiler cu ajutorul lemnelor. Pe timp de seara iluminatul se face cu ajutorul unui grup electrogen cu benzina, iar dupa terminarea combustibiului traditionalul iluminat cu luminari.?
Ceea ce mai poti vizita in preajma cabanei? Chilia Parintelui Arsenie Boca, situata la 20 de minute de cabana, in apropierea unui izvor, de la care oamenii vin sa ia apa sfintita.