CACEALMAUA REZIDENTULUI BASESCU !!

CACEALMAUA REZIDENTULUI BASESCU !!

0 263
Europarlamentarii liberali au reacționat cu promtitudine la amenințările președintelui Băsescu și la propunerea eronata de ORGANIZARE a unui nou referendum. Deputatul Ramona Mănescu, aflată la sesiunea parlamentară de la Strasbourg, a declarat că legea referendumului este clară și nu permite interpretările pe care i le dă actualul presedinte.
Mai mult, legal acesta nici nu putea iniția un referendum pentru modificarea Constituției! Pe cine vrea sa pacaleasca iar Basescu?
”Ne-am uitat pe Legea 3/2000, a declarat Ramona Mănescu. Se poate vedea că referendumul din 2009 este consultativ, iar rezultatul acestuia nu poate fi obligatoriu. "Legea este aceeaÈ™i, acum, ca È™i în anul în care Traian Băsescu s-a folosit de referendum pentru a influenÈ›a alegerile prezidenÈ›iale. Dacă manevra a funcÈ›ionat, ca artificiu electoral, nu înseamnă că azi, ca si atunci, are efecte în plan legislativ.
Spiritul ConstituÈ›iei È™i litera legii sunt clare: Referendumul se organizează după ce Parlamentul propune modificări ale ConstituÈ›iei, cu o majoritate de două treimi. Nu înainte!”.(…)
Articolul 6 din lege precizează că rezultatul referendumului pentru modificarea ConstituÈ›iei este obligatoriu. Iar acest referendum se organizează prin legea de modificare, votată de Parlament. Nu există alte precizări privind obligativitatea, în  problemele pentru care preÈ™edintele poate iniÈ›ia un referendum. (…)
La articolul 11 se spune că preÈ™edintele României poate cere poporului să îÈ™i exprime voinÈ›a prin referendum cu privire la probleme de interes naÈ›ional.
Articolul 12 precizează clar care sunt aceste probleme de interes naÈ›ional. Nu figurează, printre acestea, organizarea Parlamentului sau numărul de parlamentari”.
Traian Basescu n-a facut altceva decat sa incerce iar inca o cacealma, specifica pleshcarilor din Gura Portului…
Care sunt problemele de interes național pe care președintele le poate supune referendumului?
Articolul 12 din legea 3/2000 arată că sunt considerate probleme de interes national, în sensul art. 11 din acelaÈ™i act notmativ;
A. Adoptarea unor măsuri privind reforma şi strategia economică a ţării.
B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
a) regimul general al proprietăţii publice şi private;
b) organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală;
c) organizarea generală a învăţământului;
d) structura sistemului naţional de apărare, organizarea armatei, participarea forţelor armate la unele operaţiuni internaţionale;
e) încheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internaÅ£ionale pe durată nedeterminată sau pe o perioadă mai mare de 10 ani;
f) integrarea României în structurile europene ÅŸi euroatlantice;
g) regimul general al cultelor.
Europarlamentarul Ramona Mănescu a precizat : "Traian Băsescu a organizat,CU PRILEJUL ALEGERILOR din 2009, o consultare populară, fără să informeze corect cetățenii. Modificarea ConstituÈ›iei se face, repet, printr-o Lege votată în Parlament cu două treimi. Acesta e un parcurs democratic, care garantează stabilitatea constituÈ›ională. 
Mai mult, românii au votat, la alegerile din 2012, USL, într-o majoritate zdrobitoare. Iar în programul de guvernare am precizat foarte clar că propunem un Parlament bicameral, cu 300 de parlamentari. Acest vot stabileÈ™te încă o dată legitimitatea demersului nostru È™i nu putem renunÈ›a la principiile în baza cărora am fost votaÈ›i, pentru că aÈ™a vrea  un politician fără legitimitate”.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.