Cadastrarea terenurilor agricole in Romania un cosmar

Cadastrarea terenurilor agricole in Romania un cosmar

0 189

Fermierul roman nu poate garanta un credit cu terenul agricol, deoarece Romania nu are la ora actuala o piata a terenurilor si este inadminsibil ca, in 20 de ani, sa nu reusim sa incheiem cadastrul terenurilor agricole la nivel national, a declarat saptamana trecuta intr-o conferinta de specialitate, Eugen Radulescu, expert al OECD si director in cadrul BNR.
“Un fermier nu poate garanta cu pamantul catre banca pentru ca in Romania nu exista o piata a terenurilor. In plus, sistemul juridic continua sa fie generos cu debitorii si continua sa-i nu-i apere pe creditori. In ceea ce priveste dezvoltarea unei piete a terenurilor, este inadmisibil ca, dupa 20 de ani, sa nu fim in stare sa incheiem o cadastrare a terenurilor in Romania. Cel care vrea sa cumpere un teren plateste o suma X si o alta suma de trei ori mai mare pentru cadastru, notariat etc. Forta notarilor este cu mult mai mare decat a celor care vor cu adevarat binele acestei economii. Mai mult de jumatate dintre sotiile oamenilor politici sunt notari’, a mentionat Radulescu.

Oficialul BNR a avertizat asupra faptului ca Romania a cheltuit resurse mari, dar cu toate acestea economia a ramas tot intr-o stare slaba. ‘Am cheltuit resurse absolut infernale care s-au dus pe apa sambetei. In loc sa fie o politica care sa duca la cresterea productiei, aproape tot ce s-a facut a fost mentinerea economiei la o stare slaba”, a spus Eugen Radulescu.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in prezent, din cele 23,8 milioane hectare cat insumeaza teritoriul Romaniei, suprafata agricola a tarii este de 14,7 milioane hectare (61,7%). Din acest total, 9,38 milioane de hectare reprezinta teren arabil.
In acest context, Romania se situeaza pe locul 6 in Europa ca suprafata agricola utilizata (dupa Franta, Spania, Germania, Marea Britanie si Polonia) si pe locul 5 ca suprafata arabila, dupa Franta, Spania, Germania si Polonia.

Pana la data de 20 aprilie 2011, suprafata insamantata numai in aceasta primavara a ajuns la 1,93 milioane hectare dintr-un total programat de 5,043 milioane hectare, alte doua milioane de hectare cu grau fiind insamantate in toamna.
Astfel, au fost insamantate intre altele 92.000 de ha cu legume de camp si solarii (43 % din program), mazare boabe – 20.439 ha (75 %), grau de primavara – 4.112 ha (97 %), ovaz – 137.727 ha (77 %), rapita de primavara – 3.163 ha, fata de 1.558 ha programate, sfecla de zahar – 13.374 ha (59 %), cartofii timpurii – 11.356 ha (98 %), cartofi de toamna – 121.535 ha (59 %), floarea soarelui – 506.459 ah (54 %) si porumb – 651.248 ha (25 %), releva datele MADR.

Institutul Bancar Roman a organizat, joi, conferinta cu tema ‘Dezvoltarea Agriculturii Romanesti intre deziderat politic si ultima sansa. Politici, finantare, garantii’. Temele abordate se refera la potentialul romanesc de dezvoltare agricola, cai de valorificare a potentialului agriculturii romanesti, construirea unui sistem coerent si solid de valorificare a potentialului agrar romanesc, politici romanesti actuale in domeniul agrar, competentele profesionale in reconstruirea agriculturii in Romania, programe de finantare disponibile, solutii de asigurare si garantare, accesarea fondurilor europene destinate agriculturii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.