Calendarul in lumea satului

Calendarul in lumea satului

0 822

In vechime, taranii spuneau ca doar calendarul le rostuieste timpul si le da rinduiala vremii. Si aveau dreptate, pentru ca, rostuind lucrul si viata, calendarul devine un fel de stiinta, aceea de a sti cand sa faci sau cand sa nu faci un lucru, iar necazurile pot fi anticipate.

Sarbatorile de peste an sunt tot atatea jaloane pe care taranii trebuie sa le urmareasca pentru a obtine recolte bune si pentru a pastra sporul animalelor. Satenii nu stiu a citi barometre, dar stiu mereu cind vremea este rea sau buna pentru recolte, stiu a prevesti seceta ori ploaia. Stiu sa asculte glasul pamintului, sa se uite la chipul cerului si la lumina soarelui.

 

Inceputul de an

In credinta populara exista mai multe inceputuri de an, fiecare reprezentativ pentru un tip de calendar. Vorbim despre Anul nou biblic (1 septembrie), Anul nou dacic (1 noiembrie), Anul nou oficial (1 ianuarie), Anul nou viticol (2 februarie), Anul nou roman (1 martie), Anul nou agrar (9 martie), Anul nou pastoral (23 aprilie). Sarbatorile populare includ si mai multe calendare. In primul rind este calendarul fix (cel oficial), al sarbatorilor de peste an care au data fixa. In strinsa legatura cu acesta este calendarul mobil sau paralel, care are ca punct de plecare Craciunul. URSULCalendarul mobil opereaza cu saptamini – spre exemplu, Saptamina Virstata, Saptamina Mare, Saptamina Alba (saptamina dinaintea Postului Mare, cind se maninca doar frupt alb -B lapte, brinza, oua, fara carne). Si in acest calendar exista zile bine individualizate – spre exemplu, prima sau a doua joi, vineri ori duminica de dupa Paste.

 

Previziuni la inceput de an

In credinta populara mai exista calendarul anotimpurilor, consacrat unui singur domeniu al calendarului popular si anume previziunile meteorologice. In lumea satului exista credinta ca vremea se prevesteste la trei luni. Se spune ca daca ploua sau ninge in ianuarie, peste trei luni va fi la fel. Daca este seceta si ger, peste trei luni va fi la fel. Apoi, oamenii satului mai spun ca lunile de iarna prevestesc vremea celor de vara.

Astea sint previziunile populare pentru inceputul de an, cind se crede ca si Dumnezeu intinereste si ajunge batrin la sfirsitul anului.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.