Calendarul sarbatorilor populare ale lunii septembrie
Se spune ca daca in luna lui Rapciune este cald, octombrie va fi rece si umed; daca tuna in septembrie, in februarie va fi zapada multa si anul va fi manos; daca infloresc scaietii, va fi toamna frumoasa; daca randunelele pleaca devreme, va fi iarna timpurie. In luna a noua a anului incepe culesul viilor, se ara si se fac semanaturile de toamna; se recolteaza fructele si legumele iar la sfarsitul lunii, mierea.
Sarbatori populare
4 septembrie: VAVILA (Sf. Sfintit Mc. Vavila, episcopul Antiohiei, protector al animalelor): se tine pentru noroc la vite.
5 septembrie: NUNTA SOARECILOR (Sf. Proroc Zaharia): se tine sa fie aparata casa si recolta de soareci.
6 septembrie: CIUDA LUI ARHANGHEL (Minunea Sf. Arh. Mihail in Colose): se tine pentru protectia animalelor, a recoltei, si sa nu fie sfada in casa; nu se coase sa nu se intample rele; oamenii se feresc de certuri sa nu fie maniosi tot anul.
7-9 septembrie: CERCURILE SFINTEI MARII CELEI MICI (Antepraznuirea Nasterii Maicii Domnului): se tine ca protectie a copiilor de arsuri, a oamenilor de lovituri, dureri, pagube.
8 septembrie: SANTAMARIA MICA (Nasterea Maicii Domnului): este sfarsitul verii si inceputul toamnei, vremea se raceste, incepe migratia pasarilor (randunele); se schimba palaria pe caciula.
9 septembrie: STOBORUL=CIRCOVII SANTA-MARIEI MICI (Sf. si Dreptii dumnezeesti Parinti Ioachim si Ana): nu se lucreaza ca-I pericol de lovituri.
13 septembrie: ZIUA URSULUI = se imperechiaza ursii (Inaintea praznuirea Inaltarii Sfintei Cruci): nu se prea lucreaza, nu se mulg vacile.
14 septembrie: ZIUA CRUCII, CARSTOVUL VIILOR, ZIUA SARPELUI, MOSII (Inaltarea Sfintei Cruci); “se inchide pamantul”(ganganiile si taratoarele vor ramane in pamant pana la Alexii, 17 martie; nu se taie lemne sa nu vina serpi in casa, nu se mananca alimente cu “cruce” sau “cap”( usturoi, nuca, peste, pruna, varza), se culeg plante de leac (ultima zi); daca tuna a doua zi, va fi toamna lunga; daca au plecat cocorii inainte, noaptea va fi bruma; se posteste (ajuneaza) pentru vindecare de boli si spor la vie; se binecuvanteaza viile, incepe culesul; se fac pomeni la casele cu copii sau la saraci (ulcele noi cu apa sau miere, lumanare si colac).
15 septembrie: SFANTUL MACOVEI, NECHITA CEL NEBUN (Sf. Nechita): se tine ca aparare de boli, nebuneli si ca sa fie pasarile aparate de ulii.
17 septembrie: SF. SOFIA, daca n-au plecat pasarile, iarna va fi calda inainte de Craciun.
22 septembrie: MACINICA FOCA (Sf. Sfintit Mc. Foca, aparator de rele si durere): se tine ca aparare de foc.
23 septembrie: Zamislirea Sf. Proroc Ioan Botezatorul; echinoctiul de toamna.
24 septembrie: TECLELE BERBECILOR (Sf. Intaia Mc. Tecla): se tine pentru apararea oilor si berbecilor de lupi si a casei de foc.
26-28 septembrie: BERBECARII, FILIPII
26 septembri:e (Adormirea Sf. Ioan Evanghelistul): se tine pentru aparare de primejdii si moarte; nu se coase, nu se impunge in piele, nu se macina, nu se matura, nu se da imprumut din casa lucruri sau foc ca sa nu faca lupii pagube.
28 septembrie: HARITONUL (Sf. Hariton Marturisitorul): o tin femeile sa fie aparate de boli, nebuneli.
29 septembrie: MIOI, VARA LUI MIOI, SAN-MIHAI (perioada de 15 zile calde), NUNTA OILOR, NAPUSTITUL BERBECILOR, ARIETII: se slobozesc berbecii (arietii) la oi pentru imperechere; daca a cazut ghinda, va veni iarna curand.