Călin Georgescu atacă la CEDO anularea neconstituțională de către CCR a alegerilor...

Călin Georgescu atacă la CEDO anularea neconstituțională de către CCR a alegerilor prezidențiale

0 23

După confirmarea manierei de lucru din Sistem, Curtea de Apel București, care i-a respins pe bandă rulantă toate excepțiile invocate cu privire la toate argumentele nevalide aduse de CSAT și de CCR în favoarea anulării voturilor românilor în primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut. Practic s-a consfințit poziția Justiției pe fond asupra modalității în care s-a realizat respectiva anulare.
Călin Georgescu a atacat anularea alegerilor prezidențiale la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, înțesată totuși cu judecători achiziționați și promovați la respectiva curte de Justiție europeană de George Soros prin organizația sa, Societatea Deschisă.
El mai poate ataca totuși hotărârea potrivnică a CAB și la Înalta Curte de Casație și Justiție, sigur cu același rezultat nefavorabil.
Cu toate acestea, chiar în situația unei decizii favorabile a CEDO cu condamnarea anulării alegerilor prezidențiale, următoarele alegeri pentru Președinția României se vor desfășura în martie la data preconizată de guvern, iar rezultatul acestora nu va putea fi răsturnat de nici o decizie CEDO, eventual favorabilă lui Georgescu.
Acțiunea, depusă la data de 16 decembrie, a primit numărul 37327/24 și, potrivit răspunsului Curții, intrat în posesia Q Magazine, preluat de Știri pe Surse, dosarul va fi examinat „cât mai curând posibil în cursul lunii ianuarie 2025”. Procedura de urgență inițiată de CEDO confirmă gravitatea situației și necesitatea unei soluții care să protejeze statul de drept și valorile democratice.
Între motivele care stau la baza acțiunii demarate, Călin Georgescu a enumerat:
Prejudiciu ireparabil
Suspendarea procesului electoral și invalidarea voturilor afectează iremediabil drepturile reclamantului și ale cetățenilor români, garantate de Art. 3, Protocolul nr. 1 al Convenției

Criză politică și socială
Vidul electoral creat prin decizia CCR subminează stabilitatea politică și încrederea publicului în statul de drept, provocând proteste sociale și riscuri de instabilitate internă.

Urgența situației
Turul doi al alegerilor prezidențiale trebuia să aibă loc la 8 decembrie 2024. Amânarea pe termen nedefinit a procesului electoral afectează drepturile democratice ale cetățenilor și generează riscul perpetuării unor practici nedemocratice.

Imposibilitatea de a exercita căi de atac interne
Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii, iar legislația română nu oferă un mecanism intern de contestare a acestora, încălcând Articolul 13 al Convenției (dreptul la un recurs efectiv).”
Argumentele pentru judecarea cu celeritate a cauzei Georgescu la CEDO:

Impactul direct asupra drepturilor fundamentale:
Decizia CCR a anulat procesul electoral în desfășurare, încălcând drepturile fundamentale ale alegătorilor și candidaților, inclusiv dreptul reclamantului de a candida

Criza constituțională:
Lipsa unui președinte ales democratic creează un vid de legitimitate, punând în pericol stabilitatea instituțională și principiile statului de drept.

Reacții sociale:
Gesturile de protest, precum distrugerea documentelor de identitate, reflectă o pierdere profundă a încrederii cetățenilor în procesul democratic

Risc de precedent nedemocratic:
Întârzierea soluționării cauzei ar putea perpetua practici similare, afectând standardele democratice în alte state membre.”, se arată în cererea către CEDO.

„Este esențial ca deciziile ce influențează direct procesul electoral și soarta democratică a unei națiuni să fie supuse unei analize riguroase.
Judecătorii care au emis hotărârea privind anularea alegerilor vor trebui, la momentul oportun, să răspundă în fața instanțelor competente europene”, a declarat Călin Georgescu pentru Q Magazine.
Un precedent în atacarea deciziilor CCR la CEDO a fost creat de fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a intentat procesul după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție. Curtea de la Strasbourg i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în 2020., potrivit Știri pe Surse.

Dan Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.