Calitatea, valoarea umană este dată de contribuția pentru societate!

Calitatea, valoarea umană este dată de contribuția pentru societate!

2 104

Ce credeți voi că este calitatea umană?
Ce anume face un om valoros?
O să fiți surprinși, dar inteligența, succesul, influența, poziția socială, etc., sunt vacs albina cavaler pasta!
Logic vorbind; cu ce te ajută dacă ăla care trece pe lângă tine, este inteligent, de succes, influent, cu poziție socială înaltă, etc.?
E treaba lui ce are în cap, în acte sau în cercul lui de influență.
Tu nu ai absolut nimic de a face cu tot ceea ce este el la nivel individual. Și nu ai niciun beneficiu în urma atributelor sale.
Ah, dacă a descoperit curentul alternativ și ți l-a dat ție fără să ceară nimic în schimb, ca Nicola Tesla… da, poți să-ți scoți pălăria când treci pe lângă el. Merită!
Dar restul??? Sunt plătiți pentru ceea ce fac!!! Sunt exact ca și tine: membri ai societății… și nimic mai mult.
Ceea ce fac ei în particular este fix treaba lor. Tu nu ai nimic în comun cu asta.
Atunci… ce anume face un om valoros?
Un om devine cu adevărat valoros atunci când are o contribuție pentru societate! Nu are importanță cât de mică este acea contribuție. Îmi aduc aminte că aveam o vecină în bloc, la parter. Femeia aceea obișnuia să îngrijească o micuță grădină în fața blocului. Era o încântare să trec pe lângă acea grădină; sute de flori viu colorate, plantate cu grijă, cu un evident gust artistic… cu un parfum îmbătător care atrăgea fluturi viu colorați. Parcă era un colț de paradis. Femeia aceea nu cerea nimic în schimbul îngrijirii acelei grădini… Tot ceea ce făcea era din pură pasiune. Însă acea grădină ne încânta pe toți…
Veți observa că, oameni anonimi, dar care fac ceva dezinteresat pentru voi… sunt mai valoroși decât o celebritate care este de fapt plătită pentru serviciile sale! Nu are importanță cât de mic este acel ceva.
Am văzut odată un bătrân care s-a ridicat și a oferit locul în autobuz unui tânăr care avea o expresie de suferință pe față. Am văzut odată un șofer într-o mașină rablagită, care a încetinit vizibil în fața unei băltoace de pe stradă, doar ca să nu stropească pietonii.
Repet: nu are importanță cât de mic este gestul… Important este dacă este sau nu în beneficiul celorlalți!
Acești oameni care fac ceva, cât de mic, pentru cei din jurul lor… sunt adevărații oameni valoroși… sunt oamenii cu adevărată calitate umană.
Tradițiile sociale formate artificial… recte: cultura succesului, cultura poziției sociale, cultura celebrității, etc., au alterat profund percepția ideii de calitate umană.
Nenumărați psihopați, avizi de putere, faimă, influență, celebritate… bolnav profund în mentalități, aroganți și nepăsători, sunt percepuți astăzi ca oameni de valoare.
Fiecare parvenit de succes se crede om de valoare. Îi vezi afișându-și ostentativ succesul în dispreț total față de restul oamenilor. E o plăcere aproape sadică pentru un parvenit să-și oprească mașina într-un loc aglomerat, unde oprirea este interzisă, doar pentru ca amanta lui să poată coborî din mașină exact în fața unui magazin de lux. El este un om de succes și își permite să plătească amenda. Nu are importanță că zeci de alți șoferi sunt obligați să aștepte până când pițipoanca lui își extrage toate catrafusele din mașină. Și… culmea!… mulți oameni tolerează asta.
O mașină scumpă e semnul succesului… iar cultura socială asociază succesul cu valoarea… Nu este deloc așa!
Un amărât anonim, într-o mașină rablagită, care îți face loc să treci, are o calitate umană superioară!
Un om obișnuit, care se apleacă să ridice de pe stradă un gunoi, pe care nici măcar nu l-a aruncat el acolo, are o calitate umană superioară.
Există și oameni a căror valoare este pur și simplu inestimabilă. Mă refer aici la geniile care și-au pus descoperirile sau creațiile în slujba societății, fie total dezinteresat, fie doar în schimbul unei compensații care să le asigure traiul de zi cu zi.
Oamenii normali, fără pretenții de celebritate, și fără aroganța poziției sociale… a căror dorință este de a face ceva util pentru semenii lor, nu are importanță cât de puțin… ei sunt aceia care au o adevărată calitate umană!

Autor: Artin Side
Sursa: facebook.com

COMENTARII

  1. Calitatea umana a unui cetatean dintr-o tara se poate usor deduce dupa comportarea lui fata de semenii sai si dupa modul de adresare fata de cetateni, indiferent de nationalitate. Zilnic vedem si in presa scrisa cum unii se adreseaza la forma a-2-a singular, desi nu-i este prieten sau cunoscut. Deasemenea veti vedea peste tot afise si reclame in care cineva se adreseaza la „pertu” – vino la noi, ce credeti voi, cumpara tu sadm.
    Eram la Marea Neagra unde era o reclama „te servesc pe tine” sau asa ceva. M-am adresat sefului restaurantului „de ce nu se adreseaza mai multor persoane- adica va servim pe dumneavoastra”, la care mi-a raspuns „avem clienti”. A doua zi l-am intrebat „mai aveti si astazi clienti?” Nu mi-a mai raspuns si a plecat, dar panoul cu reclama a ramas in continuare.

    • Aveti dreptate. Am asistat la o discutie intre un sef de serviciu si un subaltern venit dintr-o tara ce apartine UK. Cand subalternul s-a adresat sefului la pertu, seful i-a taiat-o „nu permit nimanui aceasta adresare, aici trebuie respectata erarhia” la care subalternul a schimbat-o, adresandu-se mai deparete la forma de politete.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.