Camera Deputaților a comemorat deja revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987

Camera Deputaților a comemorat deja revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987

1 55

Prin discursul deputatului brașovean Gabriel Andronache, Camera Deputaților a devansat comemorarea revoltei brașovenilor din 15 Noiembrie 1987, pornită atunci în secțiile uzinei Steagu Roșu, liderul grupului liberal al Camerei reamintind plenului circumstanțele producerii acelei curajoase revolte la Brașov împotriva regimului Ceaușescu.
„Ziua de 15 noiembrie 1987 nu anunța nimic ieșit din comun: erau organizate niște alegeri la nivelul județului Brașov, alegeri cu rezultatul stabilit dinainte și mese festive dedicate câștigătorilor, adică doar pentru nomenclatura de partid. Această obișnuință a nomenclaturii comuniste nu cuprindea și dorința muncitorilor brașoveni pentru un trăi decent, nu unul plin de privațiuni și venituri salariale diminuate drastic.
Este, credem, binecunoscut filmul desfășurării revoltei muncitorilor de la uzinele brașovene, revolta începută în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987 la Steagul Roșu – Brașov, și dezvoltată pe bulevardele principale în cursul dimineții și, mai apoi, al după-amiezii, culminând, în cursul serii, cu înăbușirea violentă a acesteia din partea trupelor de miliție și securitate.
Comemorarea de astăzi este un bun prilej de a puncta ce s-a întâmplat în acea duminică de 15 noiembrie 1987, la Brașov. Manifestanții aveau nevoie de o platformă, de un loc de unde revendicările se puteau face cunoscute. Clădirea din centrul orașului în care se afla Comitetul Județean al PCR s-a dovedit punctul în care revolta a ajuns la cotele cele mai înalte. Astfel, în ecoul asurzitor al protestelor, când se cerea căderea lui Ceaușescu, salarii și un trai decent, muncitorii, împreună cu alți brașoveni, elevi și studenți, au luat cu asalt „Județeana de partid” și primăria orașului. Aici au avut un șoc – deși oamenii muncii sufereau din cauza lipsei alimentelor, reprezentanții puterii comuniste trăiau în huzur: băuturi răcoritoare, brânzeturi fine, mezeluri, fructe exotice în cantități mari. Tabloul reprezentându-l pe Nicolae Ceaușescu a fost aruncat în stradă ca o formă de revoltă. Chiar s-a ajuns la incendierea clădirii care găzduia conducerea partidului și a orașului.”

Reprimarea violentă a revoltei
Trupele de securitate, ajutate de soldații USLA, au intrat în forță împotriva manifestanților. Unii au fost bătuți și arestați, iar cei care au reușit să fugă totuși, fiindcă fuseseră fotografiați, au fost arestați de la domiciliu. Ancheta care a urmat a fost una care s-a dorit a fi de un puternic impact psihologic – cine se mai ridica împotriva regimului trebuia aspru condamnat.
Unul dintre factorii declanșatori ai revoltei l-a reprezentat, pe lângă lipsa alimentelor și a drepturilor fundamentale ale omului, și dorința românilor, și în special a tinerilor, să poată vota liber, într-un mod cât mai democratic posibil. Exprimarea liberă a votului fiecărui cetățean este centura de siguranță în fața reapariției dictaturii, în oricare din formele sale ideologice, sau a extremismului în România.
Tinerii de azi trebuie să conștientizeze sacrificiul tinerilor din noiembrie 1987 și din decembrie 1989 și să se implice cât mai mult în procesul electoral. Este momentul ca, plecându-ne frunțile, să ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i aibă în paza Sa pe toți acei eroi braşoveni care au pătimit și azi nu mai sunt!
Am datoria să vă mulţumesc dumneavoastră pentru că onorați, și în acest an, sacrificiul brașovenilor din 15 noiembrie 1987, această comemorare devenind un bun obicei, care se întâmplă în fiecare an, la mijlocul lunii noiembrie.”
a postat Andronache pe contul său de sociaalizare.

Libiu Mateescu

COMENTARII

  1. Si maine cei din Camera Deputaților vor merge la ARO sa bea si manca pe gratis, cf. obiceiului.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.