Camera Deputatior scapata din mana?

Camera Deputatior scapata din mana?

0 223

Dupa ce Senatul pare iesit de sub controlul p[ortocaliilor, Puterea pierde teren si in Camera Deputatilor. Procesul legislativ la Camera tinde sa se desfasoare dupa o agenda care nu mai tine de echipa de conducere a Robertei Anastase. Aici s-a adoptat tacit saptamana aceasta 16 initiative legislative, printre care se numara si cea care elimina obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei Romaniei in limbile minoritatilor nationale.
In sedinta de luni, deputatii au “adoptat” tacit 11 propuneri legislative, cea mai importanta fiind cea referitoare la ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea in prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, semnat la Bucuresti la 10 noiembrie 2010, iar marti inca cinci, printre acestea fiind eliminarea obligativitatii predarii Istoriei si Geografiei in limba materna pentru minoritatile nationale. Sintagma “adoptat” tine de o exprimare fireasca pentru ca in realitate toate aceste proiecte au fost “uitate” in “sertare”, devenind legi sau cu parcurs incheiat la Camera Deputatilor prin epuizarea (depasirea) termenelor.

Proiectul de lege, initiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu, prevede abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educatia nationala, care stipuleaza ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale istoria si geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.
Initiativa a suscitat discutii in Coalitie, UDMR primind asigurari ca aceasta va fi respinsa la Senat, for decizional in aceasta chestiune.

Tot tacit, in conditiile in care termenul de dezbatere si vot final a fost depasit, au trecut de Camera Deputatilor si alte 15 propuneri. Astfel, deputatii au decis fara dezbateri ca ministrul sanatatii devine membru permanent al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Si proiectul privind modificarea Legii audiovizualului, initiat de deputatii PDL Raluca Turcan, Brandusa Novac, Doinita Chircu si Cezar Preda, a fost adoptat tacit de deputati. Initiativa a fost adoptata de Camera Deputatilor in forma initiala fara a se tine cont de amendamentele adoptate in Comisia de cultura.
Propunerea legislativa prevede, intre altele, sanctionarea cenzurii asupra comunicarii radiodifuzorilor cu amenzi cuprinse intre 100.000 si un milion de lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.