Camera senzoriala pentru Copiii de cristal
Asociatia „Copiii de Cristal” a inaugurat o camera senzoriala pentru beneficiari. Sansele ca ei sa isi recapete simtul olfactiv, vizual, auditiv si tactil cresc astfel considerabil. Perdele luminoase cu fibra optica, coloane de apa cu bule de aer, sunete din natura sau un proiector de efecte ii vor ajuta pe copiii si adultii cu autism sa se integreze senzorial si sa se linisteasca, pentru a urma ulterior terapia
Asociatia „Copiii de Cristal” a inaugurat o camera senzoriala pentru beneficiari. Sansele ca ei sa isi recapete simtul olfactiv, vizual, auditiv si tactil cresc astfel considerabil. Perdele luminoase cu fibra optica, coloane de apa cu bule de aer, sunete din natura sau un proiector de efecte ii vor ajuta pe copiii si adultii cu autism sa se integreze senzorial si sa se linisteasca, pentru a urma ulterior terapia. Realizarea acestui spatiu special a fost posibila prin intermediul Fundatiei Kronospan, care a donat asociatiei 69.000 de lei.
In Camera Senzoriala din cadrul Centrului de Evaluare si Recuperare prin Terapie Specializata pentru Tulburari din Spectrul Autismului, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD si alte tulburari asociate al Asociatiei „Copiii de Cristal” vor fi stimulate simturile persoanelor cu deteriorari severe senzoriale sau probleme neurologice.
Camera Senzoriala are un proiector de efecte, lumini cu aprindere intermitenta, o coloana de apa cu bule de aer, oglinzi care nu se sparg, instrumente muzicale si un traseu psihomotric. Atmosfera este intretinuta cu muzica de relaxare, sunete din natura si diverse arome care stimuleaza olfactul.
Prin terapie adecvata, 47% din cazurile diagnosticate cu autism se pot recupera. Independenta este singura dorinta pe care parintii beneficiarilor o au pentru copiii lor.
Terapiile zilnice vor fi acum mult mai usoare pentru terapeuti, spune Gabriela Plopeanu, presedintele Asociatiei Copiii de Cristal. Asociatia numara zece profesionisti din domeniile psihopedagogie, psihologie clinica si kinetoterapie, care asista peste 70 de beneficiari, cu varste intre 2 si 57 ani. Multi dintre ei provin din familii cu venituri modeste, carora asociatia le asigura terapiile prin fondurile atrase prin actiuni de fundraising si evenimente caritabile. La fiecare sapte ore, in Romania se naste un copil cu autism, boala care afecteaza in prezent 30.000 de persoane in tara noastra.
Vifor Rotar