Campania HELP – pentru o viata fara tutun
Standul HELP se va afla pe 14 februarie la
Tineri sau varstnici, fumatori sau nefumatori, cu totii sunt asteptati in Piata Sfatului pentru efectuarea testului monoxidului de carbon din aerul expirat.
De ce sa faceti testul monoxidului de carbon ?
Cu aceasta ocazie veti afla despre efectele fumatului asupra organismului, vi se va face o scurta interpretare a rezultatului, veti deveni constient de pericolele fumatului pasiv, aveti ocazia sa planificati si sa incepeti o metoda personala de renuntare, cu ajutorul unei asistente personalizate prin e-mail, aflati unde va puteti adresa pentru ajutor.
“Testul monoxidului de carbon” (CO Test) indica o valoare exacta a concentratiei de CO din plamani (numar de particole de CO dintr-un milion de particole de aer expirat), este rapid (dureaza un minut),? simplu, gratuit si este efectuat de catre o echipa special instruita, dupa aceleasi standarde si proceduri ca in toate Statele Membre UE.
Echipa care lucreaza in cadrul standului european HELP isi propune sa contribuie prin informatii si asistenta la constientizarea pericolelor determinate de fumatul activ si pasiv, iar celor interesati sa le faca trimiteri catre solutii disponibile pentru renuntare la fumat.
Incepand din martie 2006 si pana in prezent au fost realizate peste 200.000 de testari ale nivelului de monoxid de carbon in toate Statele Membre ale Uniunii Europene – in locuri publice, in cadrul unor institutii/organizatii, in scoli sau institutii de invatamant sau cu ocazia unor evenimente culturale sau sportive. In
Despre
Tutunul este cauza celor mai multe decese din Europa, omorand anual peste 650.000 de persoane, dintre care 19.000 nefumatori. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana a lansat in anul 2005 cea mai mare campanie anti-fumat din Europa: “Help – Pentru o viata fara tutun”.Campania se afa acum in cel de-al 4-lea an de desfasurare in 25 de tari ale UE si in cel de-al doilea an in Romania si Bulgaria.
Obiectivul major al acestei campanii de comunicare pan-europene este de a constientiza cat mai multi cetateni europeni asupra pericolelor reale ale fumatului activ si pasiv si de a contribui in acest fel la o “denormalizare” a fumatului in Europa.
Laura Moise