Campionul European la Ashihara, brasoveanul Konczei Szabolocs, vrea sa lupte si in...

Campionul European la Ashihara, brasoveanul Konczei Szabolocs, vrea sa lupte si in galele K1

0 242
Campion european la Ashihara, anul acesta in mai, in Ungaria ( Hungarian Ashihara Open 2012 ) , la doar 21 de ani, Konczei Szabolocs, Sebi, cum este numit de prieteni, munceste aproape opt ore pe zi. Nu ii lipseste din palmares nici locul trei la Campionatul Mondial de Karate Ashihara. Acum isi doreste noi performate. Se pregateste de un nou campionat mondial ce va avea loc in aceasta toamna.
Dar vrea, in timp, sa se axeze pe sporturi mult mai dure. Precum K1 RXF 002 ( Romanian Xtreme  Fighting) . Pentru acest lucru si-a luat si un impresar pe masura, fostul campion national la haltere, Iulian Dragomir, reprofilat acum in postura de descoperitor de talente.
 
Asa cum spuneam, pana sa ajunga sa cistige o Cupa Europeana, Konczei Szabolocs, a obtinut mai multe performante nationale si internationale. Acum, pe termen scurt, mai exact pentru luna octombrie, se pregateste pentru Campionatul Modial de Asihara, ce va avea loc in Serbia.
 
Sebi recunoaste ca il intereseaza si partea materiala a activitatii sale, dar spune ca nu crede ca va ajunge vreodata sa castige, de exemplu ,,cat poate obtine cineva care practica boxul profesionist”. In opinia acestuia, boxul, este un sport frumos, dar care deja a devenit extrem de comercial. Ori, lui Sebi ii plac mai mult sporturile de contact, gen MMA sau K1, desi acestea sunt mai slab remunerate. Prin intermediul lui Dragomir acesta doreste astfel sa ajunga la un ,,club unde sa fiu promovat suficient pentru a intra in arena de luptele K1” a declarat acesta.
Dar pentru a ajunge la nivelul de performanta actual si pentru a-si urma visul, tanarul luptator si-a inceput activitatea in Ashihara in urma cu cativa ani la Clubul Yanshin – Dojo cu sensei Eugen Manole. Sport face practic din din 2001, de cand avea doar noua ani. Spune ca mama s-a la impins sa practice o activitate de acest gen pentru ,,a-mi consuma energiile, timpul pe care il iroseam in cartier si pentru a ma disciplina” In primii trei ani acesta a practicat Sotokan., iar dupa o pauza de aproape doi ani s-a indreptat spre actuala ramura amintita.
De atunci, timp de opt ore pe zi, acesta se antreneaza. Antrenamentele nu presupun doar repetarea unor scheme, ci ore de alergari sau de sala de forta, lupte cu sparing parteneri, dar si exercitii bazate pe mobilitate. Nu lipsesc, spune Sebi, printre cele mai ,,exotice” antrenamente, cele de ,,box cu umbra cu greutati pe maini” sau lungi alergari cu greutati de 1 – 1,5 kilograme atasate pe picioare. Dincolo de tehnica si rezistenta fizica, el mai face cea ce denumeste ,, antrenamentul interior”. Acesta presupune meditatii dar si lectura unor carti de specialitate scrise de maestrii din domeniu. Exercitiile incep de obicei la Liceul Sportiv, unde au loc cele doua sesiuni de alergari zilnice.
Mentorul si antrenorul sau este acum Aristide Ignatescu. El este acela care, dincolo de obstacole, l-a ajutat sa devina campion european in luna mai la Budapesta. ,,Au participat campioni nationali din cinsprezece tari europene – isi aminteste Sebi –  cei mai multi din est, din Serbia, Polonia, Uzbechistan, Ungaria, Ucraina, etc, dar si din vest. Nu au lipsit reprezentantii Germaniei, Frantei sau Olandei”.
Performanta sa este cu atat mai importanta cu cat Konczei Szabolocs a ajuns la Budapesta doar cu o zi inainte de concurs. Merita amintit acest amanunt deoarece drumul de la Brasov la Budapesta l-a facut cu trenul. ,,Am plecat seara si am ajuns spre dimineata. Abia am avut timp sa ma odihnesc si sa ma antrenez putin. Totusi, conditile au fost decente. Cel putin, pentru antrenament, erau conditiile minimal necesare”. Cu toate acestea brasoveanul a reusit sa se impuna. Noul titlu il motiveaza si mai mult pentru Campionatul Mondial din acest an. ,,Anul trecut ( la mondiale, n.n), in semifinala, am luptat cu un sarb. Desi dominam, am pierdut pentru ca arbitrul a spus ca am lovit neregulamentar. Nu este adevarat. Si cred ca am dreptate pentru ca cei aproape 10.000 de spectatori au fost de partea mea. Ceea ce m-a facut sa uit de suparare”. De altfel, tot atunci, Konczei Szabolocs a castigat titlul de cel mai tehnic competitor.
Acum, asa cum spuneam, el se pregateste sa atace titlu mondial la Ashihara si pe de alta parte sa devina cunoscut si in sporturi mai ,,profitabile” precum K1. referitor la acest aspect, impresarul sau, Iulian Dragomir ne-a spus ca ,,eu cred in viitorul lui. Are un potential urias. De aceea sunt langa el, desi in momentul de fata trebuie sa ii fiu  si mentor, si partener si sponsor. Dar pe viitor, va garantez, veti auzi din ce in ce mai mult de Sebi”.
 
 
Ashihara, o ramura a karetului popularizata prin carti
Kancho Hideyuki Ashihara fondatorul stilului Ashihara Karate a devenit extreme de cunoscut si ca un personaj ce a existat in seria de carti ,,Karate Baka Ichidai".
Legendarul Karateka  si-a dedicat toata viata practicarii Artelor Martiale, reusind in cele din urma sa dezolte un sistem de arta martiala rational si logic, luand astfel nastere in 1980 New International Karate Organization Ashihara Karate.
In prezent, fiul sau, Kancho Ashihara Hidenori conduce aceasta organizatie pastrand intentia si dorinta tatalui sau de a dezvolta in continuare aceasta forma rationala si logica de arta martiala denumita  Ashihara Karate.In acest moment exista peste 160 de filiale in Japonia si peste 170 in afara Japoniei,.
PRINCIPIILE ASHIHARA
– Curtuazie
– Effort continuu si sutinut
– Spirit puternic si maiestrie
– Provocare continua
– Autocritica
– Un karate mai bun , o viata mai implinita
Iulian Rinder

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.