Canada – ultima frontiera
Incalzirea globala va determina, pe termen lung, efecte la care multi nu s-ar fi gandit acum 50 de ani.
Unul dintre acestea este migratia la nivel global. O sa devenim cu totii popoare nomade, deoarece conditiile atmosferice din unele tari locuite la ora actuala nu vor mai permite desfasurarea vietii in conditii „omenesti”.
Astfel, specialistii sunt de parere ca, pentru a face fata schimbarilor climatice care se inaspresc de la un sezon la altul, trebuie sa ne indreptam spre alte meleaguri.
Solutia cea mai convenabila la ora actuala este Canada. Aceasta tara ocupa primul loc in clasamentul cuprins in primul index al vulnerabilitatii la schimbarile climatice realizat de o firma de consultanta britanica: „Raportul asupra riscurilor incalzirii globale”.
In acest studiu, dat publicitatii de ziarul The Independence, sunt analizate 168 de tari, iar Africa este desemnata drept regiunea cea mai vulnerabila, opt dintre cele zece 10 tari care se expun celui mai mare risc aflandu-se pe acest continent. Dintre primele 20 de tari care sunt ferite de schimbarile climatice in viitorul apropiat, numai cinci nu provin de pe continentul african: Yemen, Afganistan, Haiti, Pakistan si Nepal.
Dupa cum era de asteptat, tarile dezvoltate inregistreaza cele mai scazute nivele de risc. Canada se afla pe primul loc, urmata de Irlanda, Norvegia, Danemarca si Suedia. Surpriza intre primele 20 de tari este Uruguay, situata pe locul noua, singura care se afla pe un loc fruntas dar nu se numara printre statele bogate.
Acest studiu s-a bazat in realizarea clasamentului analizand in ce masura fiecare tara este pregatita sa faca fata calamitatilor naturale.
Totusi, desi Canada este pregatita sa faca fata impactului asupra populatiei si societatii, fauna ar putea avea de suferit din cauza magnitudinii schimbarilor climatice din regiunea Oceanului Arctic.
S.M.