Canalul Dunare – Bucuresti – Cotroceni
Pentru a face placere presedintelui Basescu, Elena Udrea relanseaza un proiect de pe timpul lui Ceausecu. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri, in statiunea Mamaia, ca vrea ca Bucurestiul sa devina o capitala dunareana si ca intentioneaza sa preia proiectul canalului Dunare – Bucuresti la ministerul pe care il conduce, transmite corespondentul NewsIn. „Este un proiect pe care ne-am gandit sa-l preluam la ministerul nostru, tinand cont de relevanta pe care acest minister, care se ocupa de dezvoltare regionala, trebuie sa o aiba in constructia noii strategii europene a Dunarii. Canalul Dunare – Bucuresti leaga Bucurestiul de Dunare, respectiv leaga Bucurestiul de coridorul de transport numarul VII, printr-o cale navigabila, avand capacitatea de transport de pana la 20 de milioane de tone pe an, pe sectorul Budesti-Oltenita, 16 milioane tone pe an pe sectorul Budesti – portul Bucuresti”, a precizat ministrul.
Elena Udrea a afirmat ca sunt si alte beneficii economice ale realizarui acestui proiect. Printre ele a enumerat scoaterea de sub efectul inundatiilor a 30.000 de hectare de teren agricol si a 11 localitati, asigurarea apei pentru irigarea a 150.000 de hectare de teren arabil si pentru alimentarea localitatilor limitrofe.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului s-a referit si la producerea energiei electrice, dar a incurcat cifrele. Ini?tial a spus 58 kilowati/ora, dupa care a venit cu o erata: 58 gigawati/ora.
Ministrul a mai spus ca prezenta Dunarii ar trebui sa puna in valoare destinatiile turistice romanesti de pe malul Dunarii si circuitele turistice, culturale sau istorice din Oltenia, care, spune ea, „nu aduc cresterea economica pe care ar putea sa o aduca daca ar fi exploatate rational”.
Elena Udrea participa la „Conferinta Strategia UE pentru Regiunea Dunarii”, care are loc in perioada 9 – 11 iulie in Constanta si Tulcea.