Canalul Dunarea-Marea Neagra, un cimitir programat
Victimele sinistrului lagar de munca au fost comemorate la Brasov printr-o expozitie speciala la Muzeul Casa Muresenilor. Norme de lucru imposibil de executat, torturi, paza cu soldati inarmati si mii de victime omenesti. Sunt amintiri care au ramas inca vii in memoria celor care au supravietuit regimului draconic de la Canal, pe care organizatorii expozitiei il considera un cimitir programat.
La 25 mai 1949 Biroul Politic al PMR decidea inceperea lucrarilor de constructie a canalului Dunarea Marea Neagra. O etapa din construirea socialismului dar si una dintre cele mai mari negre tragedii din istoria recenta a Romaniei. Cele mai grele si mai chinuitoare munci erau executate de catre detinuti, in marea lor majoritate politici. Stefan Rogoz si Nicolae Purcarea si-au reamintit ieri la Muzeul Casa Muresenilor atrocitatile la care au fost supusi de-a lungul detentiei la Canal. Expozitia de la Braso este o colectie de liste care contin doar o parte din numele celor 8000 de morti care au cazut pe malurile Dunarii.
Expozitia este organizata de Fundatia Academia Civica si Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighet si va fi deschisa pana in 12 noiembrie.
Vifor Rotar