Cancerul intestinului gros – discutat la Predeal
Luna martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinul Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va organiza o serie de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros si metodele de prevenire ale acestuia.
La Predeal a avut loc un seminar medical, avand ca subiect cancerul intestinului gros, informeaza radiomures.ro.
Cezar Irimia, presedintele Federatiei Bolnavilor de Cancer, a declarat la Predeal ca aceasta boala este a doua dintre cele mai intalnite forme de cancer din Romania, potrivit aceleiasi surse.
Definitie Cancerul de colon este o afectiune tumorala a colonului (intestinului gros). Cancerul rectal afecteaza ultimii centimetri ai colonului, astfel incat impreuna cele doua afectiuni poarta denumirea de cancere colorectale. Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca si proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici. In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma malign in cancer de colon. Polipii pot fi de dimensiuni mici si de cele mai multe ori sunt asimptomatici. Din acest motiv, medicii recomanda efectuarea de teste de tip screening, care pot depista acesti polipi inainte ca acestia sa degenereze malign.
Semnele si simptomele cancerului de colon sunt: – Modificarile tranzitului intestinal, incluzand aici diareea sau constipatia, precum si modificarea consistentei scaunului pe o perioada mai mare de timp; – Sangerarea rectala sau prezenta de sange in scaun; – Disconfortul abdominal persistent – crampe, balonari.
Specialistii sunt de parere ca romanii nu sunt suficienti de informati cu privire la pericolul care ii pandeste.
In jur de 56.000 de persoane mor in fiecare an in SUA din cauza cancerului intestinului gros, iar in Europa, rata mortalitatii depaseste 100.000 de pacienti pe an.