Cancerul la san,
Bebelus nascut fara mutatia genei
Spitalul Sant Pau si Fundatia Puigvert din Barcelona au anuntat joi prima nastere din Spania, a unui bebelus care nu sufera de mutatia genetica ereditara din cauza careia ar fi putut suferi, cu o probabilitate de 60%, de cancer de san sau ovare, inainte de varsta de 70 de ani. Potrivit postului public de televiziune, directorul Programului spaniol pentru reproductia asistata, Joaquim Calaf, a precizat ca bebelusul s-a nascut in decembrie, in urma unei fecundari in vitro, in cadrul unui proces de diagnosticare inainte de implantare – care a permis alegerea embrionilor care au evoluat fara mutatia genei BRCA1, prezenta la mama. Aceasta avea antecedente in familie, de moarte in urma cancerului la ovare – doua surori – si de aparitia precoce a unei tumori la san la o alta sora.
Oncologul Teresa Ramon y Cajal a explicat ca exista o probabilitate de 50% ca mama sa transmita gena mutata la bebelus, care ar fi putut dezvolta tumori canceroase la sani. Tehnica diagnosticului de preimplantare, folosita in acest caz, are o rata de succes de 40%, si costa de doua ori mai mult decat cea a reproducerii asistate conventionale – pana la 4.000 de euro, fara medicamente, potrivit datelor Institut Marqus.
Legislatia spaniola prevede din 2006 ca selectia genetica a embrionilor este permisa pentru a evita boli ereditare, in cazuri foarte concrete si justificate strict. Potrivit directorului Institutului Borja de bioteica, Núria Terribas, „nu oricine care are antecedente de familie poate cere aceasta tehnica. Trebuie sa aiba antecedente de patologie grava, la varste tinere, si fara tratament curativ”. Ea a facut un apel la prudenta si responsabilitate atunci cand este aplicata aceasta tehnica.