CANCESCU STIA SA SCOATA BANI SI DIN PIATRA SEACA…
După ce Consiliul Județean Brașov a investit o mulțime de bani (peste 2 milioane de euro) și a pus în valoare, cam fara argumente patrimoniale, imobilul unde funcționează astăzi Muzeul Civilizației Urbane, fostul proprietar vrea acum, dupa vreo 10 ani de cand putea să-l ia înapoi, sa și-l adjudece imediat, dacă se poate, fără să dea un ban.
Vicepreşedintele Consiliului Județean Braşov, Claudiu Coman, a anunțat în plenul ședinței de miercuri faptul că, la termenul din 25 martie, instanţa urmează să dea un verdict în dosarul privind evacuarea muzeului.
Planul lui Cancescu era sa faca un fel de „pace” cu proprietarul, dupa e renovase, cu o gramada de bani o cladire veche, dupa principiul una pe hartie, alta pe teren si restu in buzunar…
Pentru a-i fi recuoscute investițiile realizate, și administrația județeană a deschis un proces.
Coman speră să se ajungă la o înţelegere cu proprietarul, iar instituţia de cultură să funcţioneze mai departe în acest imobil şi, eventual, Consiliul Județean să plătea o diferenţă pentru cumpărarea acestuia. Pentru tergiversarea acestui proces ,si pentru a „mulge” bani cat mai multi de la institutia condusa de fostul presedinte Cancescu , poprietarul privat al imobilului nu a recunoscut documentele contabile depuse de autorităţile C.J. în acest proces și a solicitat ca trebuie făcuta o noua expertiză, care să arate cât valora clădirea înainte de renovare și modernizare.
Clădirea Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului a fost încadrată în categoria A a monumentelor istorice, de importanţă naţională. Este primul de acest gen din ţara noastră, inaugurat în septembrie 2009. Turișii pot admira aici modul de viaţă al Braşovului secolului al XIX-lea dar şi istoria arhitecturii braşovene în secolele XVI-XIX. Sunt evidenţiate aici de la prăvălii şi ateliere ale breslaşilor, pivniţe de depozitare, hanuri sau case de locuit, la artefacte simbolice, mobilier Biedermaier, accesorii de modă feminină, sau tipul de decorare a spaţiului interior.
Nu stim cine a facut studiul de oportunitate pentru „infiintarea”intr-o cladire parginita, a unui muzeu atat de costisitor. Dar Cancescu a simtit ca de aici se pot scoate bani buni…Si a scos!