CAND AU VENIT PENTRU PRIMA OARA AMERICANII LA BRASOV!
Cu alte cuvinte,masivul raid a fost suficient pentru a neutraliza Uzinele IAR (zona Tractorul de azi) şi a intrerupe producţia celebrului “vânător” românesc precum şi A aparatelor construite sub licenţă germana . De asemenea, americanii au “scăpat” bombe şi peste clădirea care găzduieşte azi Consiliul Judeţean, Hotelul “Coroana”, celebra Vila Kertsch ,demolată la începutul anilor ’70, pe locul ei construindu-se monstruoasa clădire MODAROM (Numai in adăpostul din subsolul vilei au murit sufoca te 16 persoane, căci echipele de salvare nu au avut mijloace pentru a îndepărta la timp molozul de deasupra lor!).
În ceea ce priveşte intervenţia avioanelor de vânătoare, cele 23 de avioane ale Grupului 1 roman , care avea baza la Roşiorii de Vede, decoland tarziu, nu au apucat sa ia contact cu cele 150 de bombardierele, revenind la sol după 35 de minute. Nici celelalte grupuri româneşti, care au survolat zona Ploieşti-Bucureşti, nu au avut parte de confruntări, Era Ziua de Paşte, ce Dumnezeu!“
Nu acelaşi lucru putem spune însă şi despre „vânătoarea” germană, care cu aparate putine au reuşit totusi să doboare siguri cel putin cinci bombardiere americane”.
Nemtii aveau baza la Mizil, iar comandantul de grup se numea Emil Omert (foto, sursa: luftwaffe.cz). Între cele cinci B-24 doborâte în Ziua de Paşte a lui 1944, unul a fost din nou “opera” formidabilului pilot Omert, socotit cel mai stralucit aviator de vanatoare german, care îşi trecea în cont la Brasov cea de-a 69-a victorie aeriană din carieră.
În final, acesta a reuşit să atingă 70 de victorii, doborând pe 21 aprilie 1944 încă un B-24 Libertador. A fost ultimul !
Trei zile mai târziu este ciuruit deasupra Brasovului, plutind in paraşută, de către mitraliorii de pe bombardierele americane după ce părăsise Messerschmitt-ul sau, lovit decisiv.
Pentru cine nu ştie, mitralierea unui aviator care s-a paraşutat, este cea mai dezonorantă „actiune” de razboi pe care un alt aviator o poate face.
Din acest punct de vedere, asii aerului romani erau renumiti pentru cavalerismul lor…