Cand e prea cald, nici berea nu se mai vinde
Mercurul din termometre a crescut peste limita normala, iar indicele de confort termic a depasit si el de mult cotele maxime ale suportabilitatii. Cu totii visam sa ne racorim intr-un strand cu apa rece si sa bem cat mai multe beri proaspat scoase de la gheata.
Cu toate acestea, brasovenii nu au urmarit acelasi model, poate pentru ca temperaturile au fost chiar prea ridicate petru a mai putea consuma alcool, fie el si sub forma de bere. Asa se face ca statisticile privind vanzarea acestui produs consumat pe scara larga la noi indica o usoara diminuare a productiei industriale.
Productia industriala a companiilor brasovene a crescut in luna iunie a acestui an cu 10,2% fata de cea realizata in perioada anterioara si cu 32,8% fata de cea realizata in iunie 2007, potrivit unui raport al Directiei Judetene de Statistica (DJS) Brasov. In primele sase luni ale anului curent, productia industriala a crescut cu 22,3% in comparatie cu acelasi interval al anului trecut.
Lucru foarte interesant, tinand cont de faptul ca ne aflam in toiul verii, productia de bere a scazut cu peste 11%. Documentul DJS mai releva faptul ca a crescut productia de autocamioane (650%), energie termica (52,1%), piese auto pentru autoturisme (43,9%), echipamente electrice pentru autovehicule si tractoare (36,5%), var (13,3%), produse macromoleculare de baza (10,2%), piese turnate din feroase si neferoase (8,1%).
In ceea ce priveste cresterea productiei in cazul produselor pentru consumul populatiei evolutii importante au fost consemnate la: lapte (64,9%), unt (59,1%), carne d epasare (29,8%), produse zaharoase (17,1%) produse lactate proaspete (8,1%), tesaturi din lana si tip lana (1,9%).
In schimb, productii mai mici decat in luna anterioara au fost obtinute la piese de schimb pentru tractoare (33,3), uleiuri minerale (16,5%), motoare electrice de 0,25KW si peste (8,7%), carne de porc (49%), preparate din carne (41,9%), confectii textile (19,9%) si produse cosmetice (13,2%).
Se pare ca brasovenii nu si-au diminuat totusi putereea de cumparare, caci afacerile comerciantilor au crescut in ultima luna cu 3,1% fata de luna mai si cu 5,1% fata de aceeasi perioada din 2007. Si afacerile industriasilor brasoveni au evoluat destul de bine, cresterea fiind de numai 1% fata de mai 2008 si de 18,1% in comparatie cu iunie 2007.