Când Guvernul nu-i acasă, ungurii joacă pe masă…

Când Guvernul nu-i acasă, ungurii joacă pe masă…

0 332

In anul școlar trecut, 2017-2018, au fost finanțate din bugetul Ministerului Educației Naționale (MEN) mai multe concursuri pentru elevi în limba maghiară decât cele în limba română.,desi numarul scolarilor din invatamantul romanesc este de 18 ori mai numeros!

Lista concursurilor școlare cu finanțare de la MEN a fost aprobată printr-un ordin de ministru semnat…evident  de fostul șef al Învățământului românesc din Guvernul Ponta moliceanul Liviu  Pop. Dar situația nu este una excepțională. De ani buni, Ministerul Educației dă mai mulți bani pentru concursuri școlare în limba maghiară.
Coincidență sau nu, de mai bine de zece ani, funcția de secretar de stat pe învățământ în limbile minorităților este ocupată de persoane de naționalitate sau etnie maghiară,propuse acolo deUDMR. Până acum  un an, funcția menționată a fost ocupată de udemerista András György Király, care a fost înlocuita  de UDMR cu…Irina Elisabeta Kovács, tot de naționalitate maghiară, după cum se menționează și în CV-ul său de pe site-ul MEN.

Nu mai puțin de șase olimpiade școlare în limba maghiară au fost aprobate de Ministerul Educației din România. La acestea se adaugă peste 15 concursuri școlare în limba maghiară, finanțate tot de minister. Din lista aprobată de minister pentru concursuri școlare în limba maternă (în total 13 concursuri), zece sunt în maghiară, unul în limba rromani, unul în turcă și altul destinat poeziilor în limba rusă. Ba, mai mult, singurele… două concursuri de matematică finanțate de Ministerul Educației, sunt tot în limba maghiară. De asemenea, mai primesc finanțare din bugetul Ministerului Educației un concurs de interpretare de cântece populare și două concursuri interdisciplinare, tot în limba maghiară.

Fostul ministru Liviu  Pop ,are si o explicatie: spune că Ministerul Educaiei Nationale stabilește doar metodologia prin care se poate aplica… Pentru obținerea finanțării în vederea organizării concursurilor școlare,  restul depinde de școli și de inspectorate. Daca institutiile romanesti nu se preocupa….ce sa faca ministerul?
Nu am făcut o analiză în acest sens, să spun care concursuri sunt mai multe (în limba română sau în maghiară – n.red.), și nici o comparație în ceea ce privește finanțarea, care concurs a solicitat o mai mare finanțare. Propunerile vin de la inspectoratele școlare județene. Știu doar că acest cadru pentru aplicare a fost unul mai bun în acest an față de cei precedenți. Ministerul nu stabilește decât metodologia.

Sunt județe în care s-au organizat foarte puține concursuri și altele în care s-au organizat mai multe. Cadrele didactice și inspectoratele trebuie să se implice mai mult. Știu că finanțarea a fost mai mare anul acesta, comparativ cu cele de până acum, și sper ca la anul să fie și mai mare”, a declarat cam tamp Liviu Pop.De parca MEN ar fi un ghiseu de impartit bani si nu principalul responsabil al procesului de educatie nationala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.