Cand sarbatorim VICTORIA ROMANIEI IMPOTRIVA REPUBLICII SOVIETELOR DE LA BUDAPESTA?

Cand sarbatorim VICTORIA ROMANIEI IMPOTRIVA REPUBLICII SOVIETELOR DE LA BUDAPESTA?

0 829

15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – provoacă IN FIECARE AN dispute aprinse.

Sarbatoarea asta a LOR „pentru export„, se desfasoara doar in afara granitzelor, deci la „Altii” si a fost inventata de FIDESZ in 1992… desi face referire la un eveniment din 15 martie 1848 !!
Regia  face parte din vechiul „program” revizionist de a repune in activitatea internationala (deci …”la vedere”), ceea ce se desfasura de mult timp  in subteranele iredentismului sovin al Fostei Securitati comuniste de la Budapesta.
„Programul” lor este urmatorul: Personalităţi politice maghiare fac vizite simbolice în Transilvania, sefii defileaza pe cai, altii in uniforme de pe vremuri, fac mitinguri unde se vorbeşte de autonomie (o prostie, într-o Europă unită), iar extremiştii maghiari schimbă cuvinte urâte cu cativa apucati de pe la noi…
Mult mai interesant ar fi de dezbătut, pe bune, …momentul istoric din 1848RomanianArmyInFrontOfBudapestParliament g
Pentru cine STIE SI CUNOASTE ce s-a intamplat atunci a fost o clipă de istorie care putea schimba destinul acestui colţ de pământ? Mai  puţină lume ştie că programul celor 12 puncte de la Pesta, din 15 martie – care prevedeau desfiinţarea iobăgiei şi egalitatea în drepturi pentru toţi cetăţenii, fără deosebire de naţionalitate şi religie – i-a atras, iniţial si pe intelectualii români.
George Bariţ va declara că ziua de 15 martie a fost cea mai fericită din viaţa lui, iar Avram Iancu saluta discursurile emoţionante anunţând: „Fraţi maghiari! În aceste două patrii-surori, de existenţă şi viitor maghiarul nu poate vorbi fără români, şi nici românul fără maghiari”.
Dar peste numai zece zile, românii ardeleni s-au îndepărtat de revoluţia ungară şi au pus bazele unei revoluţii paralele, româneşti. De ce această schimbare radicală de atitudine?
O recunoaşte şi un istoric maghiar, Toth Zoltan: „Niciodată nu au fost atât de aproape înţelegerea, solidaritatea şi frăţia între popoarele român şi maghiar, ca în mai 1849”. Dar a rămas un ideal, frânt în faşă, pentru că Kossuth Lajos, un maniac al „supremaţiei maghiare”, nu a vrut să acorde drepturi şi românilor!RomanianArmyInFrontOfBudapestParliament cp
De altfel, Kossuth a declarat: „În Ungaria nouă poate exista decat o singură naţiune politică – cea maghiară. Popoarele nemaghiare sunt naţionalităţi conlocuitoare care se pot bucura de toată egalitatea în faţa legii şi un anumit grad de autonomie în religie şi învăţământ, dar nu vor putea deveni niciodată naţiune politică, întrucât aceasta ar putea să destrame integritatea teritorială a Ungariei”.
Asfel  românii s-au trezit că „fratii” revoluţionari maghiari au hotărât unirea Transilvaniei cu Ungaria, iar comisari maghiari au plecat cu oaste să extermine persoanele din fruntea comunitatilor romanesti.
S-a declanşat o cumplită prigoană antiromânească: cine protesta împotriva „unirii” era arestat, bătut şi chiar spânzurat. Masacre în toată regula, în care au fost ucişi vreo 40 de mii de bărbaţi, femei, copii, daţi morţii numai pentru „vina” de-a fi fost români.
Nimeni nu susţine că maghiarii n-au dreptul de a sărbători momentul Lor de la 1848, dar la ei acasa, in Ungaria, pentru ca aici in Ardeal se deschid anual multe răni adanci
Pentru ca altfel, in echivalenta, românii pot cere si ei, absolut justificat, sa  serbeze eliberarea Budapestei si a natiunii maghiare de ocupatia  trupelor regimului sovietelor comuniste ale lui Bela Kuhn, la 4 august 1919.
Cu mari pierderi  umane si materiale  trupele romane  au amanat instaurarea bolsevismului in Europa de Est cu 25 de ani! Este o realitate materiala indiscutabila !! Atunci de ce sa sarbatorim ca pe o victorie (?!) infrangerea maghiarilor la 1848, cand prin adevarata victorie din 1919 Armata Romana a salvat atunci Europa de comunism? 

 P.S.
DAR CE AR TREBUI SA SARBATORIM, pe bune, ACASA, IN ROMANIA, in fiecare 15 Martie? Cititi maine, tot aici…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.