Când se trezește partidul lui Dragnea? Guvernul lui Orban reabilitează, la Miercurea Ciuc, memoria unor „eroi” ai revizionismului maghiar!
Divizia Secuiască a fost o unitate de 10-12 mii luptatori ai „armatei republicane ungare”, care a existat, începand cu perioada 1 decembrie 1918 – 27 aprilie 1919 și a fost continuatoarea Diviziei 38 Honvezi, care isi stabilise abuziv sediul la Cluj .Structurarea ei a început după dezintegrarea armatei austro-ungare si respingerea de catre populatie a politicilor revizioniste horthyste si ale comunistilor unguri adusi de la Moscov Înființatp de comunistii lui Bela Kuhn, asa zisa armata republicana ungară a reusit să se reorganizeze, tot pe baze revizioniste și să se înarmeze – astfel încât să poată fi un factor activ, în ce privește soluționarea disputelor teritoriale ale Ungariei fatza de statele „succesoare” ale fostei Austro-Ungarii. Efectivele unității au fost reconstituite preponderent pe baze etnice, dar completarea acestora s-a făcut si prin încorporarea derefugiați,dezertori și elemente revizionist , sovine maghiare, mai ales din Transilvania, direct afectate de avansul trupelor de eliberare antifasciste române,
Divizia careia i se rescrie de catre Regimul Orban o istorie patriotarda, a fost considerată o formațiune militară sovina a statului ungar, atât a celui creat de Revolutia Crizantemelor, cât mai ales a celui din perioada Republicii Sovietice Ungare, datorită forței sale revansarde și antiromanesti. A fost comandată de către colonelul Károly Kratochvil, care si-a dislocat trupele sale inițial pe aliniamentul liniei de demarcație dintre armatele română și ungară, având un rol eminamente activ în confruntările care au urmat după retragerea trupelor maghiare din CLUJ și dislocarea acestora pe cel de-al treilea aliniament al respectivei linii de demarcație.
Pe măsură ce puterea politică a încăput pe mâna comunistilor, autoritățile centrale ungare au avut față trupele de diviziei secuiesti o atitudine defavorabilă – al cărui exponent principal a fost conducătorul Consiliului Militar Maghiar, József Pogány, motivată prin eticheta atribuită militarilor acesteia de reacționari și contrarevoluționari.
Linia revizionismului interbelic arbitrar a fost dat Dictatul de la Viena (rezultatul unui arbitraj internațional bistatal), prin care Germania lui Hitler și Italia fascista au impus ruperea unei mari părți din teritoriul nord-vestic al Statului român, dându-l, pur si simplu Ungariei revizioniste, condusă de Horthy. Autorii Diktatului urmăreau prin proclamarea lui, sprijinirea geopolitică a planului lor general de reîmpărțire expansionistă a Europei, care va cauza declanșarea Marelui Razboi! Astfel Transilvania de Nord a fost ocupată și administrată de statul horthyst ungar până la sfârșitul anului 1944, când va fi eliberată de trupele, indeosebi românesti.
În timpul ofensivei din aprilie 1919 din perioada Razboiului romano-ungar atacul principal susținut de trupele române a fost dirijat în zona apărată de către unitățile asa -zisei „divizii independente”. Trupele acestei marii unități, inițial au menținut pozițiile, dar suferind pierderi grave s-au retras în partea de nord a câmpului de operații dintre Someș și Tisa, în partea dreaptă a trupelor române care operau împotriva Debrecen-ului.
Ca efect al urmăririi Diviziei Secuiești de către unitățile românești, și al dezastrului suferit, la 27 aprilie 1919 Divizia Secuiască a CAPITULAT în fața Diviziei 2 Cavalerie, comandata de Generalul Basarabescu.
Unii dintre soldații maghiari – animați de un sovinism fara seaman, au fost implicați în unele acțiuni directe – cu totul reprobabile – împotriva populației românești din Transilvania, cu precădere în primele luni ale anului 1919, cand au incendiat si dinamitat numeroase scoli romanesti si biserici !!
În perioada interbelica mulți dintre foștii soldați conduși de Kratochvil s-au încadrat ulterior în noua armată revizionista a Ungariei, iar Károly Kratochvil a devenit o personalitate de marcă a mișcării revizioniste maghiare. A fost o perioadă zbuciumată în care, în ciuda păcii aparente, conflictele erau în stare latentă. Acum se concretizează cele două ideologii opuse care au schimbat nu doar fața Ungariei, dar si a lumii: fascismul, nazismul dar și comunismul. Aceste ideologii câștigă-si in zilele noastre – tot mai mult teren pe fondul unei apatii generale din partea democrațiilor europene.
Prof. Deak Andrei