Când va fi produs primul elicopter H215 la noua fabrică de la Ghimbav
Compania franco-germană Airbus Helicopters Industries, care ridică o fabrică de elicoptere la Ghimbav în cadrul unui parteneriat cu IAR Brașov, va produce elicopterul H215 iar linia de asamblare va fi funcțională în 2019, moment din care vor fi fabricate 15 aparate pe an, a anunțat societatea.Inițial, primul elicopter produs la Ghimbav urma să fie gata până la finele anului viitor. Guillaume Faury, CEO Airbus Helicopters, a declarat că la Ghimbav va fi asamblat elicopterul H215, ultimul venit în familia de aeronave H a grupului franco-german, fratele „mai mic” al H225. H215 este o variantă avansată a fostului elicopter AS332 Cie/L1e, care ar urma să fie vândut „la prețuri accesibile”, deoarece „costurile sunt mici”.Airbus H215 este un elicopter
multirol, folosit în special în domeniul apărării şi poliţiei. Elicopterul poate transporta până la 22 de pasageri şi poate fi adaptat pentru transport în regim VIP. Airbus Helicopters Industries, compania recent înființată în România, se ocupă de construcția liniei finale de asamblare H215 din România și se va ocupa cu vânzarea și exportul produselor.2015 s-a dovedit un an de creştere, întrucât a fost creată o nouă companie Airbus Helicopters Industries care a deschis drumul către o colaborare mai puternică şi a întărit legăturile noastre cu Industria Aeronautică din România”, a declarat directorul general al Airbus Helicopters în România, Serge Durand, citat în comunicat.
La dezvoltarea proiectului H215 în România participă comaniile româneşti IAR, Aerostar, Aeroteh şi Turbomecanica. Airbus Helicopters, divizie a Airbus Group, are aproximativ 23.000 de angajaţi la nivel mondial, şi este prezentă în România prin Eurocopter România, unde deţine 51% din acţiuni, diferenţa fiind controlată de IAR. Compania are în funcțiune o flotă de aproximativ 12.000 de elicoptere operate de peste 3.000 de clienți în aproximativ 154 de țări. Airbus Helicopters a generat un venit de 6,8 miliarde de euro în 2015.Fabrica se construiește pe un teren de 27.000 metri pătraţi pus la dispoziţie de IAR Ghimbav, iar investiţia este de 40 milioane euro, la care se vor adăuga alte 11 milioane euro pe care va trebui să le investească IAR Ghimbav, companie care va fi principalul furnizor al uzinei. Hala industrială va avea 8.550 metri pătraţi în primă fază.Printre altele, IAR ar putea produce si cablaje electrice, condiţia fiind reducerea cu 10% a costurilor recurente faţă de Labinal Maroc, furnizorul actual al Airbus Helicopters.