Cand vulturii „nevăzuti” și Soarele apără cerul patriei, se mai numește asta...

Cand vulturii „nevăzuti” și Soarele apără cerul patriei, se mai numește asta doar nationalism?

0 450
Intoarcerea pe nepregatite si cam aiurea – fara negocieri !!  – a armelor impotriva Germaniei de catre necoptul Regele Mihai, in noaptea de 23 August ’44, a declansat incredibile momente de stupoare, altfel de neconceput…si pe timp de pace! Mai ales ca la Moscova  comandamentul sovietic a …acceptat intoarcerea armelor si predarea neconditionata a Armatei Romane,abia dupa cateva zile bune,timp in care au luat prizonieri  divizii complete cu aproape 150 mii de luptatori !
Un exemplu este si conversatia telefonica avuta de faimosul pilot roman Dan Vizanty – in dimineata zilei de 24 august ’44 orele 8.30 ! – cu colonelul Eduard Neumann, comandantul legendar al aviatiei germane din Balcani, dupa deosebite fapte de aviatie deasupra Canalului Minecii, a Spaniei, apoi in Africa de Nord, Italia si Grecia. Cu Vizanty, impreuna aparasera Bucurestii si rafinariile Ploiestiului de raidurile  aviatiei americane; firesc, deci, cu „namtzul” legase o adevarata prietenie. Acum scena parca era „trasa” dintr-o tragedie antica:
„(…) – Dragă Vizanty, intr-o jumatate de ora, voi lansa un bombardament in fortza asupra Bucurestiului. Ce vei face?
Iata conversatia, povestita de pilotul roman:  La asa intrebare, raspund fara ezitare: – Ridic toata aviatia de vanatoare, colonele. Ții bine minte, am in subordine cațiva „vulturi” fara egal, piloti exceptionali, care dimineața si seara ataca numai cu Soarele in spate. Nici nu-i vedeti!
El: Te inteleg, prietene. Fiecare cu datoria sa, pentru tara sa…
Eu: Nu exista alternativa. Trista realitate. Daca ne ajuta Dumnezeu, poate ne vom reintalni intr-o zi. Atunci sper ca vom putea evoca doar clipele fericite, petrecute impreuna… I-a ajutat intr-adevar Dumnezeu si s-au reintalnit, dupa treizeci de ani, in Germania, la Munchen, cu prilejul unui Congres International al Pilotilor de Vanatoare.
Intre timp insa, Dan Vizanty, avand 45 victorii aeriene la activ, socotit erou in țara lui, a trecut, in vreme de pace, prin mult mai  dureroase incercari. Dupa Rzaboi, a fost „răsplătit” de natiune! A  executat, sub comunisti, tocmai pentru eroismul sau,… cinci ani la inchisoare. I s-a confiscat toata averea, printre care si casa visata, construita la Brasov pe terenul primit ca recompensa, cand a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”…
In 1977 primeste o misiune de cercetare profesionala la Paris, pentru istoria aviatiei noastre. Isi indeplineste corect misiunea, dar acasa nu se mai intoarce ; ramane in Parisul sau, candva iubit. Ramane definitiv. Avea 67 de ani, deci inca in puteri…
Cititi o poveste, iesita din comun, in cartea sa despre „vulturii nevazuti ai cerului „!
P.S.
În 1945, la prima sărbătoare  organizată cu prilejul zilei de 23 august, Dan Vizanty a fost comandantul formaţiei din care făcea parte Grupul 1 Vânătoare, dotat cu avioane Messerschmitt 109G.
În zbor, a fost anunţat prin semne de un coechipier, maiorul Ioan Milu, că avionul pe care-l pilota avea roata dreaptă ruptă. Variantele regulamentare de salvare erau doar două: să sară cu paraşuta (lucru care ar fi distrus avionul) sau să încerce o aterizare pe burtă, cu trenul escamotat (variantă ordonată de însuşi ministrul aerului, generalul Emanoil Ionescu). Vizanty a ales-o pe a treia: demonstrând o măiestrie rară, a aterizat… pe o singură roată, salvand avionul, după modelul francezului René Fonck, de la care aflase secretul, cand il întâlnise în urmă cu ani… Mari români!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.