Candidatura Brasovului la titlul de Capitala europeana a Culturii 2021 a fost acceptata
Brasovul va concura pentru obtinerea acestui titlu cu Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Timisoara si Targu-Mures. Eligibilitatea dosarelor de candidatura ale oraselor a fost validata de expertii Comisiei Europene
Brasovul va concura pentru obtinerea acestui titlu cu Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Timisoara si Targu-Mures.
Eligibilitatea dosarelor de candidatura ale oraselor a fost validata de expertii Comisiei Europene. In prima jumatate a lunii noiembrie vor fi publicate informatii suplimentare despre agenda reuniunii si planificarea prezentarii candidaturilor de catre orasele candidate, iar reuniunea de preselectie, in urma careia juriul european va intocmi o lista scurta a oraselor candidate, va avea loc in perioada 7 – 10 decembrie.
Ministerul Culturii a lansat, in decembrie 2014, un apel adresat oraselor din Romania care doresc sa candideze la titlul de Capitala europeana a culturii pentru anul 2021.
Programul „Capitala culturala europeana” a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. In 2007, orasul Sibiu a detinut acest titlu, alaturi de Luxemburg.
Orasul Mons, situat in sudul Belgiei, a preluat la sfarsitul lunii ianuarie rolul de „capitala culturala europeana”, pentru un an, alaturi de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambitia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economica, la fel ca predecesoarele sale, Lille si Liverpool.
Vifor Rotar