Cangurul, aliment al viitorului?
Ca urmare a propunerilor unor oameni de stiinta facute guvernului de la Canberra, carnea de cangur ar urma sa inlocuiasca treptat, in Australia, pe cea de vita si oaie, contribuind astfel la depoluarea atmosferei. Acest lucru a fost demonstrat la cel mai inalt nivel stiintific , dupa ani de studii, de prof. Ross Garnaut, care arata ca emisiile de gaze ale vitelor si oilor sunt mult mai multe cantitativ, deci si mai poluante, decat cele ale cangurilor.
Omul de stiinta propune o taxa de poluare pentru crescatorii de oi si vite, astfel si pretul acestor sortimente de carne crescand. Cercetatorul a aratat ca aceste animale sunt raspunzatoare de 67% din emisiile de CO2 din agricultura. In schimb la cangur aceste emisii sunt apreciabil mai mici, iar trecerea la consumul de carne de cangur ar insemna o revenire la hrana de baza a vechilor bastinasi aborigeni.
Cangurul, se stie, este „animalul national” in Australia si ideea cresterii lui, in cadrul unor ferme, pentru taiere, este controversata, cu toate ca, anual, sute si mii de canguri sunt impuscati pentru a preveni o inmultire excesiva a lor, carnea acestora fiind preparata pentru hrana altor animale. Insa multi australieni au inceput deja sa consume carne de cangur, ea fiind placuta la gust si mai ieftina.
La acestea se adauga spusele cunoscutului ecologist Peter Ampt:
„Carnea de cangur nu contine multe grasimi, in schimb are multe proteine si este curata, cangurul fiind vegetarian.”
Pe cand si in Romania ferme de canguri, ca celelalte soiuri de carne sunt tot mai scumpe si tot mai putin accesibile multimii?
Dan Bota