Capsuna ca medicament

Capsuna ca medicament

0 245


Capsuna contine materii grase, proteine, fier, calciu, fosfor, siliciu si iod. Este bogata in vitamina B si C, este permisa diabeticilor, care pot consuma o lingura mare de capsuni cu smantana, fara sa adauge zahar industrial. Se pot consuma fara nici un inconvenient intre 250-500 pe zi, daca nu exista contraindicatiile ce vor fi enumerate in cele ce urmeaza. Continutul ridicat de acid salicilic exercita o actiune asupra ficatului si vezicii biliare.


?


Afectiuni hepatice


Tineti o cura de 20 de zile, band in mod regulat un decoct preparat din planta intreaga (frunze si radacini), doza fiind de 100 g la un litru de apa. Nu trebuie sa va speriati: urina va avea culoarea roz iar scaunul va fi rosu.


?


Anemie, convalescenta


Consumati capsuni in cantitate mare, mai ales dupa ce le-ati lasat sa stea ½ de ora intr-un vin rosu bun. Puteti, de asemenea, sa le taiati, sa le zdrobiti si sa le amestecati cu smatana, indulcindu-le cu putina miere.


?


Cistita, calculi, boli de rinichi si vezica


Beti un decoct din 30 g radacina de capsuni la un litru de apa. Durata de fierbere, un sfert de ora.


?


Dizenterie


Luati 40 de grame de frunze proaspete de fragi? salbatici si lasati-le sa fiarba intr-un sfert de litru de tuica, pana ce lichidul scade la jumatate. Filtrati si beti cate un paharel din trei in trei ore, pe durata crizei, pana la vindecare. Nu depasiti opt doze.


?


Gastro-enterite cronice


Cura de o luna cu 300-500 g de capsuni pe zi. Beti, de asemenea, ceai de frunze de fragi preparat? ca o infuzie: puneti intr-un castronas o priza (10-15 g) de frunze tinere uscate. Turnati peste ele ¼ litru de apa fiarta. Dupa zece minute? filtrati si amestecati cu lapte cald si o lingurita de miere. Beti-l dimineata pe stomacul gol.


?


Reumatism, arterioscleroza


Utilizati sub forma de infuzie, radacinile si rizomii de fragi recoltati toamna si iarna. Doza: 2-3 radacini la o ceasca de apa clocotita. Beti dimineata si seara, indulcita cu miere.


?


Tartru dentar


Uscate, frunzele de fragi pot fi transformate in pudra si amestecate cu creta pisata. Sunt un praf de dinti eficient si igienic. Frunzele si radacinile fragilor salbatici sunt mult mai active.


?


Tensiune, boli de inima


Beti dupa plac infuzii de frunze uscate de fragi pe parcursul intregii zile. Doza: 10 g la un litru de apa.


?


Tumori


Fragii contin in proportii mari fier, magneziu, potasiu si vitamina C. Silicatul existent in fragi-care le lipseste bolnavilor de cancer- le poate fi de mare folos acestora. Frunzele si radacinile fragilor salbatici 9de padure), avand proprietati active mai puternice decat cele ale fragilor de gradina, trebuie folosite pentru prepararea de decocturi- 30 de grame la un litru de apa. Beti cat doriti pe parcursul unei zile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.