Capsuna (Fragaria Moschata)

Capsuna (Fragaria Moschata)

0 607

 


Din partea inferioara a tulpinii pornesc radacini fibroase, distribuite la 15-20 cm, dar care pot ajunge la 40-50 cm in sol. In partea superioara a tulpinii se afla un mugur mixt din care se formeaza frunzele si inflorescentele. Numarul de inflorescente pe o planta este de 6-10, in functie de vigoarea acesteia si de numarul de ramificatii pe care le are. Daca intr-o inflorescenta se formeaza in medie 5-8 fructe, putem sa avem pe o planta circa 30-50 de fructe.


Capsuna – fruct format din ingrosarea receptaculului floral, in care sunt ingropate fructele propriuzise care contin samanta.


Pot fi consumate proaspete (in cantitati mai mari sint indigeste si produc urticarie), si in produse din fructe: sucuri naturale, spuma de fructe, gelatina din suc de fructe, compoturi, dulceturi etc.  



  1. Proprietati 

          vitaminele A, B, C;


          saruri minerale si oligoelemente: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, siliciu, sulf, iod


          celuloza, glucide.



  1. Indicatii-  este recomandata pentru :



    • intarirea si remineralizarea organismului, incetinind procesul de imbatranire.
    • sporirea imunitatii naturale a organismului, avand si un efect antibacterian.
    • purificarea si fluidizarea sangelui,
    • favorizand tranzitul intestinal
    • insuficienta hepatica, litiaza si dischinezie biliara
    • pentru tonifierea corpului si cresterea diurezei.
    • reumatici, artritici si cei suferinzi de guta
    • capsunile reduc riscul aparitiei cancerului gastro-intestinal.
    • in anemii (fier si cupru)
    • scad tensiunea arteriala,
    • combat impotenta.
    • amelioreaza astenia nervoasa, insomniile.
    • au efect hipoglicemiant, putand fi consumate si in diabet.
    • benefice pentru ten, sunt utilizate in cosmetica.


  1. Modul de folosire :

·        Cura cu capsuni ; Se mananca 500 g pana la un kg de capsuni in loc de mic dejun si de cina, fara a mai consuma altceva. Pranzul trebuie sa fie usor. Dieta, daca e bine tolerata, poate fi urmata timp de 7 zile, uneori chiar mai mult.


·        Cura exclusiva: se consuma zilnic pana la doua kg de capsuni, timp de trei zile, in loc de mancare. Se bea apa minerala.
Cura de capsuni, ca orice cura vegetala, poate fi reluata in fiecare luna sau din doua in doua luni.


·        Ceaiul din frunzele de capsuni actioneaza ca un diuretic usor, ajutind la eliminarea unor mari cantitati de urina si implicit a bacteriilor. Puneti peste o lingurita de frunze uscate si maruntite o cana cu apa clocotita. Strecurati ceaiul dupa 10 min. Beti de 3 ori pe zi cate o cescuta


·        Decoct din frunze: se pune un pumn de frunze ?ntr-un litru de apa, se lasa sa fiarba cinci minute. Se bea preparatul ?n cinci sau sase reprize pana seara.


·        Decoct din radacini: 30 pana la 60 g de radacini ?ntr-un litru de apa. Se lasa sa fiarba zece minute. Se beau una pana la trei cesti pe zi. ?mpotriva dizenteriei, folositi reteta doctorului Blackburn: Se pun 375 g de frunze verzi de capsun salbatic ?n 1150 ml de rachiu si se lasa sa fiarba pana cand scade ia 550 ml. Dupa racire, se strecoara printr-o tesatura fina care nu a fost spalata cu produse continand lesie, si se pune ?ntr-o sticla. Se consuma cate o lingurita din acest preparat din trei ?n trei ore; ?n cazurile grave, cate o lingura odata.


·        In cosmetica : Masca tonica pentru ten obosit: o mana de capsuni zdrobite, o lingura de miere lichida si trei sau patru picaturi de ulei de lavanda. Se amesteca bine. Se aplica pe fata si se lasa vreo 20 de minute. Se clateste cu apa necalcaroasa.


·        Frunzele de capsuni se folosesc in tratarea cuperozei: se toaca foarte marunt doua-trei maini de frunze, se aduna sucul si se aplica pe fata sub forma de cataplasma, dimineata si seara, lasand-o aproximativ 20 de minute. Tratamentul se continua trei saptamani, si mai mult, daca este necesar.


 


 


 


 


 


 


 


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.