Capsunele si beneficiile lor

Capsunele si beneficiile lor

0 259

Gurmanzii le savureaza cu frisca sau sampanie, dar capsunele simple sunt minunate in curele de slabire. Au indicele glicemic foarte scazut si putine calorii si grasimi. Tine cont ca 30 de cani pline cu capsune proaspete au doar 19 grame de grasime, cam cat un croisant umplut.


Capsunele sunt bogate in antioxidanti (vitaminele C, E si betacaroten), acid folic (indispensabil pentru femeile insarcinate), vitamine (Bl, B2, B6, K, PP), saruri minerale si oligoelemente (calciu, tier, fosfor, potasiu, iod, cupru, mangan) si fibre. Fructele au un rol important in prevenirea bolilor de inima, scad tensiunea arteriala (vitamina PP este vasodilatatoare), combat impotenta.???? Ele sporesc imunitatea organismului, avand si un efect antibacterian (acid citric si fragarol). Sunt recomandate si in anemii (fier si cupru), insuficienta hepatica, litiaza si dischinezie biliara (vitamina K asigura buna functionare a ficatului).


?


Trateaza insomnia si astenia


Daca suferi de insomnie sau astenie, incearca sa mananci mai multe portii de capsune pe zi (vitamine din complexul B si mangan). Datorita continutului mare de apa (90%) si fibre, capsunele au efect diuretic si depurativ (ajuta la eliminarea toxinelor). Sunt indicate in afectiuni renale, reumatism, aterioscleroza, guta (elimina acidul uric). Au efect hipoglicemiant (vitamina E), putand fi consumate si de persoanele diabetice.


Pentru a te bucura de toate substantele nutritive, este de preferat sa le consumi proaspete si nu ca ingredient in prajituri, torturi sau dulceata. Iar daca le mananci fara nici un fel de adaos, vei observa ca, pe langa aroma inconfundabila, au un gust usor mentolat.


Nu cumpara de la piata decat cantitati mici, pe care le mananci imediat – capsunele nu rezista in frigider decat o zi sau doua. Inainte de a le consuma, spalale sub jet de apa rece, intr-o sita de plastic sau smaltuita, si apoi rupe-le coditele. In acest fel, se pastreaza mai bine sucul si aroma.


?


Atentie la alergii


Din pacate insa, delicioasele capsune fac parte si din categoria alimentelor alergene (care provoaca alergii). De obicei, eruptiile pe piele (urticaria) apar dupa consumul in cantitati mari, dintr-o data sau daca prezinti o sensibilitate la ele. Pentru a evita intoxicatiile, iti recomandam un fel de vaccinare. In primele zile cand apar pe piata, mananca doar cateva capsuni (cam o mana), nu prea coapte, pentru ca organismul sa se obisnuiasca. Dupa aceea, te poti delecta cu ele in cantitati moderate, fara vreun alt efect neplacut.


?


Capsunile in cosmetica


Din capsuni, simple sau in combinatie cu iaurt, iti poti face si o masca delicioasa, raco-ritoare, care catifeleaza tenul gras si inchide porii. Daca ai tenul uscat, prepara-ti o masca tonifianta dintr-o cescuta de capsune zdrobite, la care adaugi un galbenus de ou si o lingura de miere. Dar pentru ca pot provoca alergii – chiar si atunci cand nu le mananci, dar vin in contact cu pielea – fii prudenta si cand le folosesti pentru uz extern.

lar din frunzele de capsun (simple sau in combinatie cu frunze de mur, frag sau afin) poti pregati un ceai aromat si sanatos. Contin vitamina C (intareste imunitatea organismului), tanin (antidiareic), ulei volatil, saruri minerale, fragarol (efect antibacterian). La fel ca fructele, frunzele de capsun au efect diuretic, hipoglicemiant si ajuta la eliminarea acidului uric.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.