Carbohidratii – un rau necesar

Carbohidratii – un rau necesar

0 139

Cand vine vorba de o dieta alimentara, primul lucru pe care il facem este sa eliminam carbohidratii. Dupa ce a fost o adevarata moda cu dietele bazate pe reducerea caloriilor, a aparut si cea care pretinde inlocuirea carbohidratilor cu proteine, sau pur si simplu renuntarea completa la acestia fara un inlocuitor.
Acest lucru nu este intotdeauna de preferat din cauza faptului ca, in organism, au loc multe schimbari nefavorabile din cauza acestei masuri drastice.
Lipsa carbohidratilor te poate ajuta intr-adevar sa slabesti (pe o perioada limitata de timp, la fel ca si in cazul dietelor pe baza caloriilor), insa vei observa ca te vei simti putin ametit, obosit si vei avea probleme cu memoria.
In interiorul organismului, carbohidratii sunt convertiti in glucoza care reprezinta principalul combustibil pentru creier.
Alimentele cu cel mai mare continut de amidon sunt cartofii, cerealele si orezul. Din categoria leguminoaselor, fasolea boabe si mazare sunt cel mai puternic recomandate.
Renuntand la carbohidrati iti vei mari riscul de cancer la colon si vei fi predispus la formarea pietrelor la rinichi , ba chiar si la aparitia osteoporozei.
Principalul rol al carbohidratilor, sau altfel spus al glucidelor este cel de energie, fiind disponibili intr-un timp scurt si putand fi depozitati la nivel muscular sub forma de glicogen.
Exista doua tipuri de carbohidrati, aspect caruia va trebui sa ii dai foarte multa atentie. In prima grupa sunt cei asimilati rapid de corp si folositi ca sursa imediata de energie. In aceasta categorie intra zaharul de masa (sub orice forma este consumat), painea si orezul alb si orice alte produse rafinate sau procesate, si bauturile spirtoase.
A doua categorie este reprezentata de carbohidratii complecsi (cei cu un index glicemic scazut). Acestia sunt absorbiti numai partial de catre corp, avand nevoie de un timp mai indelungat pentru digerare. Acestia sunt foarte sanatosi si recomandati si pentru faptul ca sunt bogati in fibre, vitamine si minerale, avand un continut sarac de grasimi. In aceasta categorie intra painea din tarate, orezul amro, cerealele neindulcite. Tot aici intra si majoritatea fructelor si legumelor.
Cand urmezi o dieta cu putini carbohidrati, si urmezi meniurile de acest gen, ii reprimi organismului tau o mare parte din combustibilul de care are nevoie.
Asa ca nu trebuie sa urmezi o dieta cu putini carbohidrati pentru a slabi, ci doar sa-i alegi pe cei buni.
De asemenea, asigura-te ca faci exercitii fizice astfel incat sa arzi grasimea care te deranjeaza.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.