Cardiaci avem, angiograf ce ne mai trebuie?
Cam asa s-ar traduce situatia de la Spitalul Judetean, unde au fost mutati in weekend cardiacii si personalul medical de la Spitalul Tractorul. Bolnavilor de inima le-a fost repartizat etajul 2 al spitalului de urgenta, dar au fost amenajate saloane, inclusiv unul pentru terapie intensiva, la etajul 1 al fostei policlinici. Intreaga manevra de deplasare s-a facut, cica, in folosul pacientilor, care au fost adusi aproape de angiograful care zace nefolosit la Spitalul Clinic de Urgenta de mai bine de un an, cand s-au platit pentru el 1,5 milioane de euro. .
Nici macar directorulul spitalului, dr. Dan Grigorescu, masura mutarii pacientilor nu i-a fost pe plac, dar a fost constrans de dispozitia anterioara a fostului manager, prin care angiograful era instalat la Judetean. In ciuda faptului ca la Spitalul Tractorul se preconiza infiintarea unui Centru de Cardiologie, proiect abandonat si ingropat cu aceasta ocazie.
Desi este acum inconjurat de cardiacii care, cel putin o teorie, au nevoie de el, angiograful de la Judetean un functioneaza si nici un sunt fonduri pentru exploatarea lui.
Brasovul nu a fost prins in bugetul destinat programului national de sanatate pe anul in curs, deoarece aparatul a fost montat dupa ce banii au fost alocati. In conditiile in care pentru un singur pacient supus testelor cu angiograful este nevoie de aproximativ 100 de milioane, conducerea spitalului judetean anunta ca aparatul nici nu va putea functiona pana anul viitor,
Brasovenii par predispusi la boli de inima; 80 de bolnavi sunt consultati zilnic de un medic cardiolog, iar 20 au nevoie de internare. Este drept, pe de alta parte, ca doar unul dintre acestia ar avea nevoie de control cu angiograful.
Vifor Rotar