Care sunt indulcitorii buni

Care sunt indulcitorii buni

0 130

Toata lumea stie ca gustul dulce al alimentelor poate fi obtinut cu zaharuri naturale, natural-industriale sau folosind produse artificiale. Cea mai sanatoasa optiune este, normal, cea naturala. Unii indulcitori de sinteza, precum zaharina si ciclamatii, sunt foarte contestati de specialistii in domeniu.
Inlocuitorii artificiali ai zaharului pot fi fara calorii, categorie din care fac parte aspartamul (E 951), acesulfamul-K, zaharina (E954), ciclamatii (de calciu, de sodiu, acidul ciclamic) si sucraloza (E 955), sau cu calorii, cum sunt xilitolul (E967), manitolul (E421) si sorbitolul (E 420). Cei fara calorii sunt indicati doar diabeticilor (cu diabet de tip 2), dar si in acest caz doar cu recomandarea medicului curant.
„Indulcitorii fara calorii nu ar trebui consumati de persoanele fara probleme de sanatate in ideea ca nu ingrasa. Senzatia de dulce data de acestia ajunge la creier, iar acesta asteapta sa primeasca si calorii. Dar pentru ca ele nu exista in alimentul consumat, organismul le va retine din alte alimente, in cantitate chiar mai mare decat daca am fi folosit indulcitori cu calorii. Prin urmare, produsele cu asemenea indulcitori sunt chiar mai periculoase decat cele cu zahar”, a declarat in presa de specialitate prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Astfel, unii dintre acesti indulcitori artificiali fara calorii sunt foarte contestati de nutritionisti. Zaharina, de exemplu, a fost asociata, in experimente de laborator, cu un risc crescut de cancer de vezica urinara, cu cancere genitale si cu tumori ale prostatei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.