Carnetelul de corespondenta sau cum au tipizat astia scoala
Pentru o sumedenie de copii brasoveni sau proveniti din toate colturile tarii, ziua de ieri a avut o incarcatura speciala. Prichindeii au intrat, aproape fara sa simta vreo schimbare fata de rutina mersului la gradinita, in programul dedicat lor de ministrul Educatiei, care se intampla sa se numeasca Adomnitei. Ca sa nu se simta frustrati si neglijati, colegii lor mai mari vor avea si ei sentimentul noului revenind la scoala. Prin grija ministrului, schimbarile din curricula si micile ajustari ale viziunii asupra procesului de invatamant le vor mentine treaz interesul pentru mersul la scoala si le vor alunga senzatia neplacuta de deja-vu.
Ne-am mai intrebat in acest spatiu virtual de ce fiecare diriguitor al Educatiei se simte chemat sa inoveze ceva indata ce-si ia in primire mandatul. Ceva care sa contrazica perceptia predecesorului asupra scolii in general, stiut fiind ca efectele acestui gen de modificari si inovatii se masoara la capatul unor secvente de timp mai lungi decat durata mandatului pe care il (dez)onoreaza vremelnic. Daca nu este vorba despre un altruism in forma lui cea mai pura, inseamna ca ne vom chestiona in continuare asupra misterului acestei pasiuni a modificarilor permanente aduse filosofiei studiului.
Scoala, insa, pare sa-si fi luat masurile sale de precautie. A invatat sa secrete mecanisme, gesturi si atitudini care s-o prezerve ori doar s-o ajute sa se plieze mai bine mofturilor sau ideilor celor ce se perinda in fotoliul ministerial. Aceasta orientare scolastica, menita sa ajute la resorbtia cu bine a noului sau doar a vechiului intors si rasintors pe dos ca o manusa, se simte din cel mai fraged an de studiu. Cel mai bine inteleg asta parintii de naparstoci care s-au asezat ieri pentru prima data in banca. Cei mici nu vor intelege oricum nimic deocamdata; iar cand vor incepe sa priceapa cate ceva, sistemul se va fi schimbata deja de cateva ori.
In clasa intai se masoara cel mai bine gradul de rafinare si complexitate la care a ajuns mersul la scoala. O indeletnicire care ar fi trebuit sa fie naturala si simpla; fie si doar alergand prin librarii sa-i cumperi celui mic rechizitele, constati ca facutul ghiozdanului a devenit o treaba deosebit de complicata.
Inchipuiti-va – probabil ca unii dintre dumneavoastra au aflat deja ieri – pentru clasa intai, doamna invatatoare pretinde copiilor nu mai putin de 7 caiete speciale. Sapte. S-a dus vrea caietului de clasa si a celui „de curat” pe care zeci de generatii le-am carat in ghiozdane. Elevul de astazi are cate unul pentru fiecare pretentie desarta a metodicii actuale si pentru hachitele pedagogiei aplicate, gandita in laboratoarele ministerului.
Pana si carnetelul de corespondenta, banala insailatura de foi de format minuscul, s-a tipizat aidoma replicilor sale mai mari. Veti afla, in caligrafia ordonata si aplecata gratios si musai spre dreapta asternuta de doamna invatatoare, ca odrasla dumneavoastra s-a scobit in nas la ora de lucru manual nu dintr-un carnetel anost, ci din paginile liniate dupa stiinta registrelor de casa din contabilitatile marilor firme
Nauceala continua cand aceeasi doamna invatatoare iti indica ce anume manuale trebuie sa cumperi de pe piata libera. Pentru ca, si replica asta e invariabila, cele primite la scoala sunt negresit proaste. N-ai timp sa te intrebi de ce naiba le mai tipareste ministerul daca si-asa nu-s bune pentru ca urmeaza in avalansa discutiile in contradictoriu despre culorile si croiul noii uniforme, despre mobilierul lipsa, despre zugraveala, program, etc.
Desi deschiderea oficiala a scolii s-a consumat la Colegiul National Andrei Saguna, cel mai spectaculos eveniment al inceputul toamnei s-a produs in curtea Scolii Generale nr. 11. Unde a inflorit Piersicul. Giganticul actor Florin Piersic a animat in stilu-i inimitabil inceperea anului scolar, improvizand in curte sceneta caragialiana a pedagogului de scoala noua. Moment vesel-trist, ca o caricatura a pribegiei institutorului actual pe drumul dintre domnul Trandafir si pedagogul de scoala noua.
Vifor Rotar