Cartea scolara nu se mai vinde

Cartea scolara nu se mai vinde

0 244

Manualele scolare sunt unele dintre cel mai prost vandute carti ale editurilor din Romania.
Vanzarea de carte scolara a scazut, in 2009, cu 30% fata de anul trecut, iar editurile au inregistrat pierderi de milioane de euro din cauza pretului mic oferit de Ministerul Educatiei si a tirajelor reduse.
In acest context, editurile spun ca, dupa 15 ani pe aceasta piata, vor renunta sa mai tipareasca manuale.
Editura Corint a tiparit anul acesta de trei ori mai putine exemplare decat anul trecut, pe care le-a vandut ministerului la acelasi pret pe manual ca si in 2008.
Pentru ca volumul de munca s-a redus considerabil, editorii s-au vazut nevoiti sa disponibilizeze pana la 30% din personal.
„E foarte greu sa intri pe aceasta piata si foarte usor sa o parasesti. Suntem angrenati de 15 ani in procesul acesta si am investit resurse umane si financiare. Am castigat o cota de piata si am sperat ca lucrurile vor evolua in bine. Dar situatia s-a inrautatit cu fiecare an”, a declarat, pentru Capital.ro, Cristian Gresanu, director carte scolara la editura Corint.
Daca in 2001 manualele scolare reprezentau aproximativ 75% din cifra de afaceri a editurii, in 2009, a ajuns la doar 10%.
Pe langa dezinteresul general pentru achizitia de manuale, au aparut si pietele de second hand care contribuie la scaderea vanzarilor. “Ca sa diminuam pierderile, am renuntat la numeroase titluri cu comenzi sub 2000 de exemplare, la care pretul de tipar devine astronomic, depasind cu mult pretul oferit de minister. Sigur, in acest fel, anumite titluri dispar din scoli, iar beneficiarii trebuie sa le inlocuiasca cu ce gasesc. Daca gasesc.”, a adaugat presedintele editurii All, citat de aceeasi sursa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.