Carti vechi si scumpe recuperate de politisti
Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus isi reconstituie trecutul cu ajutorul Politiei! In urma unei perchezitii in casa unui colectionar, politistii hunedoreni au gasit doua carti datand din secolul XVIII care au apartinut manastirii de la Sambata. „Invatatura de sapte taine”, tiparita in romaneste cu caractere chirilice si un text cu semnatura imparatului Franz Iozef se vor intoarce in arhiva manastirii dupa ce vor fi restaurate la Alba Iulia.
Dupa 225 de ani, Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus a intrat in posesia a doua manuscrise care vor dezvalui o parte din trecutul lacasului de cult. „Invatatura de sapte taine”, tiparita in 1702 in limba romana, cu caractere chirilice, continand din loc in loc formule religioase in slavona are pe una din file o insemnare manuscrisa, care atesta ca a apartinut bisericii de la Sambata de Sus. Exemplarul este incomplet, fara coperti si se afla in stare de conservare proasta. Cel de-al doilea manuscris a fost emis de imparatul Franz Iozef, contine un text olograf, la finalul caruia se observa o urma de sigiliu de forma rotunda apartinand cancelariei imperiale. Amandou au fost prezentate ieri la o conferinta de presa tinuta la sediul IJP Brasov, de catre preotul Daniel, sercretarul Manastirii Brancoveanu, muzeograf de profesie.
Cele doua exemplare sunt printre putinele bunuri salvate dupa distrugerea manastirii in anul 1785. Cartile au fost duse de staretul manastirii de pe atunci in biserica din sat si imprumutate ulterior scriitorilor veniti pentru odihna in palatul brancovenesc transformat ulterior in casa de odihna pentru uniunea scriitorilor.
In acest fel au disparut toate obiectele care au apartinut manastirii. Bunurile au fost predate oficial reprezentantului manastirii, dupa ce au fost supuse unei expertize din partea Ministerului Culturii si Cultelor. Cele doua bunuri necesita o restaurare imediata; dupa ce vor fi inventariate in registrele lacasului de cult de la Sambata de Sus vor fi duse la Muzeul Unirii din Alba Iulia unde vor fi restaurate. Fetele bisericesti de la Sambata spera ca pana in toamna acestui an sa se intoarca in muzeul Manastirii Brancoveanu.
Vifor Rotar