Cartile romanesti, nerentabile la Sfantu Gheorghe
Libraria “Pentru comunitate”, singura din municipiul Sfantu Gheorghe cu carti in limba romana, s-a inchis joi, din considerente legate de nerentabilitate.
“Cartea nu mai are cautare, oamenii nu mai au bani, iar impozitul forfetar ne-a pus capac”, a declarat directorul librariei, Madalin Guruianu. Momentul a fost marcat printr-o expozitie de carti in gangul librariei, care au fost ulterior daruite celor prezenti, precum si printr-o retrospectiva a ceea ce a insemnat libraria in viata micii comunitati romanesti din zona.
“In urma cu aproape cinci ani cand am deschis aceasta librarie la parterul hotelului Bodoc din Sfantu Gheorghe am pornit tocmai de la ideea de a suplini lipsa de carte romaneasca si de la necesitatea existentei ei in aceasta zona. Libraria a deservit bibliotecile, scolile, elevii si profesorii din Sfantu Gheorghe, dar si din restul judetului, de la Covasna ori Intorsura Buzaului. Le-am adus la comanda, le-am vandut in rate, fara dobanda si fara comision, le-am dus la domiciliu, dar nu am mai putut rezista din trei motive – criza care ne-a afectat pe toti, oprirea finantarii unor programe cum ar fi achizitionare de carti pentru biblioteci sau 100 de euro pentru profesori si impozitul forfetar care a trebuit sa il platim in conditiile in care din ianuarie functionam in pierdere”, a declarat Madalin Guruianu.
Odata cu inchiderea acestei librarii, pentru locuitorii municipiului Sfantu Gheorghe singura cale de achizitionare a ultimelor aparitii editoriale in limba romana ramane Internetul, celelalte librarii fiind specializate pe carti in limba maghiara si alte limbi straine.
“Cartea romaneasca nu ar trebui sa dispara din Sfantu Gheorghe. Este nevoie de o librarie care sa gestioneze corect cartea romaneasca, nu de cateva carti ratacite prin librariile maghiare, care sunt insuficiente si, eventual, prost alese”, a declarat presedintele Asociatiei pentru Comunitate, Dan Manolachescu, unul dintre cei care au contribuit la infiintarea librariei.
Manolachescu e de parere ca prin desfiintarea librariei de carte romaneasca se “pierde din vedere fundamentul culturii si identitatii romanesti, anume cuvantul tiparit”. De aceea, membrii Asociatiei pentru Comunitate sunt decisi sa caute solutii pentru redeschiderea acesteia, luand in calcul inclusiv o subventie din partea autoritatilor locale, care finanteaza in prezent mai multe trupe de teatru si dansuri populare, precum si diverse evenimente culturale si de divertisment. (sursa: AGERPRES)