Cascada LA CHISATOARE din Moeciu va fi rezervatie naturala

Cascada LA CHISATOARE din Moeciu va fi rezervatie naturala

0 407
Cascada „La Chisatoare” din Moieciu este un punct de atractie al zonei, fiind formata din tuf calcaros pe care curg niste izvoare, ceea ce formeaza un peisaj natural deosebit, in special pe timpul iernii. Desi este o raritate in Europa, zona nu a fost declarata rezervatie naturala, insa localnicii au inceput inca din primavara demersurile in acest sens, dupa ce, initial, o firma privata se apucase de amenajarea unui parc de distractii langa obiectiv.
Oamenii au organizat si un protest in zona si au ajuns cu jalba in protap chiar si la prefectul Mihai Mohaci care le-a promis in luna mai tot sprijinul. Acum, pentru ca zona sa devina rezervatie naturala, Prefectura, Primaria Moieciu si Centrul de Ecologie Montana au semnat un parteneriat in vederea inceperii demersurilor in acest sens.
„Vrem sa declaram obiectivul monument al naturii. Procedura este destul de greoaie. Astfel de obiective trebuie conservate, dar si muncite, ca sa nu intervina alte interese economice. Consideram ca la nivelul judetului poate deveni un obiectiv de interes major pentru turisti si ne vom uni fortele impreuna cu autoritatile locale pentru a face amenajarile necesare, astfel ca sa fie si accesibila", a precizat prefectul Mihai Mohaci, citat de newsbv.ro.
Daca mergeti iarna spre Moeciu de Sus, pe drum mai sus de Cheile Gradistei exista un loc unde apa a inghetat formand niste coloane de gheata in culori interesante.
Numai urmand paraul Turcului poti ajunge intr-un mic paradis: "La Chisatoare". Uimitor este faptul ca, acest loc botezat de localnici, de pe malul stang al paraului cu pricina, se poate observa cum tasnesc din perete doua fire de apa si se revarsa in cascade de 15-20 metri. 
Locul a fost numit asa datorita zgomotului facut de suvoaiele subtiri de apa.
Este vorba de un fenomen carstic de suprafata, unic in zona, favorizat de depunerile de carbonat de calciu sub forma de travertin constind in mai multe firisoare de ape care cad, mai intai pe o zona acoperita de vegetatie; Vegetatia se termina brusc fiind inlocuita de un perete stincos iar firisoarele de apa si se preling pe perete, fie cad cu putere de pe surplomba.
Apa de ploaie, dupa ce starbate solul devine acida si poate dizolva calcarele. In urma acestor actiuni nu rezulta intotdeauna fenomele carstice mai cunoscute( pesteri, chei etc. ), ci si depuneri de carbonat de calciu sub forma de travertin favorizate de pulverizarea apei provocata de cascada.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.