Castelul Bran: cumparam donatia redonata?
Vrajiti de legenda Contelui Dracula, putini s-au interesat de adevarata istorie a Castelului medival din Bran. Dealtfel, in ultimii ani de comunism Castelul a fost inchis, el nemaiputand fi vizitat nici ca muzeu. In jurul sau a domnit tacerea. In perioada de deschidere postrevolutionara a fost exploatat pecuniar personajul lui Bram Stoker, castelul din Transilvania al Contelui Dracula fiind identificat ca fiind Castelul din Bran.
Cat despre legendele locului, din pacate nu prea se vorbeste despre vreun vampir care se fi locuit in Castel. Sunt pomeniti doar niste „steregoi” (duhuri rele) care ar fi bantuit zona dar de care nu s-a facut caz. In ciuda traditiei locale, vampirul a facut furori. Toata lumea stie ca Branul adaposteste Castelul lui Dracula.
Mai putini au stiut de trecerea familiei regale prin Bran, majoritatea afland de acest lucru odata cu cererea de retrocedare. Pe vremea lui Ceausescu familia regala era subiect tabu, ca si Dracula, dupa care, legenda contelui vampir a batut orice adevar istoric si orice interes de a-l afla.
Pe fondul acestei fascinatii pentru Dracula, dusa pana la ignoranta, a fost posibila revendicarea si retrocedarea Castelului fara prea multe comentarii si fara prea multe dovezi privind dreptul de proprietate al mostenitorilor Principesei Ileana. Dincolo de mirarea ca un bun al vampirului a fost cerut de Habsburgi, opinia publica n-a avut nicio reactie in sensul solicitarii documentelor?
Pe siteul oficial al muzeului este prezentat in amanunt istoricul acestuia, de la constructie si pana la donatia verbala facuta familiei regale, istoric ce poate ridica intrebari de natura juridica ce pun la indoiala legalitatea retrocedarii.
Iata, succint cum stau lucrurile:
La data de 19 noiembrie 1377 Ludovic I de Anjou acorda brasovenilor privilegiul de a construi cetatea Bran “nesiliti si neconstransi ci de buna voie au promis in mod generos si unanim de a construi un nou fort in Bran, de a-l face cu propriile lor osteneli si cheltuieli si de a taia padurea acolo in lung si-n lat”.
Pentru nevoile cetatii regele acorda un domeniu format din satele Baciu, Cernatu, Satulung, Turches, Tarlungeni, Zizin, Purcareni, Crizbav, Apata, Zarnesti si Tohan si instaleaza aici o garnizoana de mercenari formata din arcasi si balistari.
Desi au construit castelul cu propriile forte, brasovenii nu erau proprietari ai acestuia. Trecerea oficiala in proprietate s-a realizat 25 aprilie 1651, cand? Brasovul incheie cu principele Transilvaniei Gheorghe Rackoczi II un contract de vanzare-cumparare prin care orasul cumpara “cu drept de veci si in mod irevocabil” cetatea si domeniul Bran ce cuprindea satele branene ce apartineau de castel, precum si comunele: Purcareni, Zizin, Tarlungeni, Satulung, Cernatu, Turches, Bacifalu, Crizbav si Apata, devenind proprietar cu drepturi depline asupra acestora.
Contractul de vanzare-cumparare al domeniului Bran a fost confirmat de Staturile transilvanene prin legea “Approbatae constitutiones regni Transsilvaniae III titlul 82, articolul I”.
Asadar, cateva sate de pe domeniul administrativ al comunei Tarlungeni sau al Municipiului Sacele, precum si comunele Crizbav si Apata au fost livrate la pachet cu Castelul. Daca Doamne fereste, vor revendica Habsbugii Sacelele ce decizie se va lua?
In anul 1836 odata cu mutarea granitelor Ardealului cu Muntenia mai sus in munte, la Pajura, Castelul Bran pierde rolul de punct vamal, a statului austriac si odata cu aceasta controlul tranzitului comercial din zona.
Datorita iminentei razboiului ruso-romano-turc din 1877, armata austriaca a ocupat cetatea Bran, inlocuindu-i acoperisul, (usor expus bombardamentelor) cu fasine, actiune ce a determinat grava deteriorare a sa.
Orasul Brasov a cerut autoritatilor austriece restaurarea cetatii. Acestea au acceptat in cele din urma sa suporte costul reparatiilor facute intre 1883-1886, iar la 22 iulie 1888 au predat Castelul Bran orasului Brasov.
La scurt timp insa, orasul
Dupa acest episod al donatiei catre Oficiul Silvic istoria intra in ceata. Castelul, donat deja, este donat din nou in 1918, familiei regale in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Donatia s-a facut, asa cum spun documentele, prin glasul primarului, dr. Karl Schnell. Nu se pomeneste despre niciun act scris de donatie.
Asadar un bun deja donat este iarasi donat, fara documente, familiei regale, care ar fi primit imobilul mostenire de la mama sa, Regina Maria. Si mostenirea aceasta este controversata, intrucat principesa s-a retras la o mansatire in SUA, in astfel de cazuri bunurile personale intrand in proprietatea manstarii.
Acestea sunt cateva dintre itele ce trebuie descalcite de Comisia de analiza a oportunitatii achizitionarii de catre Consiliul Judetean Brasov a Castelului. Trebuie mai intai lamurita, in integralitate,?situatia juridica, cu probe scrise, dupa care se va putea vorbi despre “negocieri”, desi poate ca unele descoperiri privind lacunele retrocedarii (De ce?retrocedare pe Lg.10? De ce deputatul Gontea?ridica mari semne de intrebare in acest sens?)?ar putea fi tardive, nimeni nefacand demersuri in termenele legale din procesul retrocedarii.
Suntem datori cu adevarului istoric si cum si pe ce pot fi cheltuiti banii publici.
?