Castelul Bran – interviu cu Iancu V.A.

Castelul Bran – interviu cu Iancu V.A.

0 318

INTERVIU? cu Iancu Vespasian Augustin – membru al Comisiei speciale? avand ca obiectiv: CASTELUL BRAN


??


Consilierii judeteni de la Brasov s-au reunit in plen si au dezbatut oportunitatea achizitiei castelului, cu toate ca rezultatele unui sondaj ?pe aceasta tema vor fi cunoscute doar in cursul saptamanii viitoare.


In Brasov sunt distributi fluturasi in care presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu este acuzat ca urmareste ca prin rascumpararea castelului de la Bran sa traga contribuabililor brasoveni o teapa de 60 de milioane de euro.


In presa centrala se vorbeste cam in acelasi ton.


Reporter: ?Ce ne puteti spune dvs. despre aceasta tema care a incins atat de tare lumea politica si culturala romaneasca?


Iancu Vespasian Augustin: Mi-ar placea sa cred ca nu exista brasovean, care sa nu doresca sa pastreze ceea ce ii apartine de drept. Castelul Bran a fost o fortareata construita pentru aparare de catre locuitorii zonei. 600 de ani le-a apartinut. Acum, par a fi constransi sa-l rascumpere foarte scump. Trebuie sa admitem ca pretul este foarte mare. Nu am (deocamdata) detalii despre elementele care au fundamentat pretul acestei oferte: cat e brand, cat e constructia in sine, cat e sau nu e profit, etc. De abia acum, dupa constituirea comisiei,? vom incerca sa aflam detaliile.


Rep.:? Se vorbeste mai ales, despre dedesubtul acestei afaceri. Despre faptul ca mostenitorii n-au aratat, cel putin pana acum, ca ar fi dovedit cu acte ceea ce le-a restituit statul roman: prea repede, prea simplu, prea mult. Ce ne puteti spune despre aceste aspecte? ?


Iancu V. A.: E greu de crezut ca documentele care au stat la baza acestei restituiri, n-ar fi doveditoare sau incomplete! Dar nu putem exclude si aceasta varianta. Bineanteles ca vom solicita aceste dovezi. Despre “prea repede sau prea simplu”, pot sa va spun ca m-as fi bucura sa se petreaca astfel toate actele de justitie in tara noastra. Despre “prea mult” sunt si eu de acord cu dvs. Pretul este foarte mare. De altfel de aici s-a starnit furtuna. Vom incerca, atat eu cat si ceilalti membrii ai comisiei, ca in cel mai scurt timp posibil sa aflam toate raspunsurile necesare.


Rep.:? Ce argumente detineti pana in prezent, pentru a cere reanalizarea acestei oferte?


Iancu V.A.: Nu avem deocamdata nici o dovada care sa sustina punctul de vedere al mostenitorilor. Asta nu inseamna ca aceste dovezi n-ar putea sa existe! Nu am avut timpul necesar si nici calitatea sa le solicitam. Acum este altceva.? O scurta istorie a acestei povesti, atat cat am putut afla, nu prea sustine ideea mostenitorilor! Castelul Bran a intrat in proprietatea brasovenilor dupa 1498 cand acesti i-au imprumutat o suma mare regelui Ungariei Vlasislav al II-lea, suma pe care nu a mai restituit-o, cetatea Bran fiind gajul acestui imprumut. Astfel dupa mai multe schimbari abuzive de proprietari, (la origini Cetatea Bran a fost construita de cavalerii teutoni) Castelul Bran a intrat “definitiv si ireversibil” in proprietatea orasului Brasov printr-o hotarare din sec XVII a Dietei Transilvaniei! Brasovul se pare ca nu avea dreptul de a instraina Castelul.


Brasovenii puteau transmite doar posesia acestui bun. Deci Regina Maria ar fi avut doar un drept de posesie asupra Castelului Bran. Astfel, conform celor de mai sus, Ileana, cand a intrat la calugarie, nu putea fi proprietara Castelului Bran! Primise doar posesia bunului, nu primise proprietatea bunului!


De altfel se pare ca brasovenii l-au mai daruit astfel chiar si ultimei regine a Austro-Ungariei, reginei Zita in 1914!


Un alt exemplu care nu sustine cauza mostenitorilor ar fi faptul ca in 1923, rasnovenii daruiesc Cetatea Rasnovului Printului mostenitor Carol.


La 29 August 1930, Consiliul comunal al orasului ratifica donatia printr-un act solemn si notarial. Semneaza : Primarul- I.Ilie, roman, Notarul-Herrmann Porr, sas si notarul- Nicolae Hamzea, roman. A protestat cineva, roman sau sas? Nimeni! Documentul integral, poate fi citit in albumul RASNOV, o istorie in imagini, pag. 11. In aceeasi regiune, in situatii similare, perioade similare, de ce ar fi? atat de diferit aspectate din punct de vedere juridic aceste donatii?


Vedeti cum lipsa documentelor anexate, sau lipsa de transparenta in asemenea retrocedari, te face sa te indoiesti de buna credinta a tuturor si sa pleci exact invers in analiza unei astfel de situatii: nu de la prezumtia ca exista ci exact invers. Nu e normal acest fapt si speram sa putem sa punem punct tuturor acestor speculatii cat mai curand.?


Rep.:? Pana acum totul a fost o surpriza, un element de noutate, totul pare a fi fost secretizat. Sunt bani publici si e normal sa se explice tuturor contribuabililor, destinatia lor. Ne puteti asigura macar de acum incolo domnule consilier Iancu, ca vom continua acest interviu de cate ori aceasta comisie va avea noutati?


Iancu V.A.:? Nu pot vorbi in numele tuturor membrilor comisiei. Pot sa va asigur in ceea ce ma priveste, de totala transparenta, ba mai mult doresc sa solicit chiar sprijinul si colaborarea tuturor celor care ne pot ajuta sau sustine in acest demers. Cu sprijinul dumneavoastra doresc sa fac un APEL catre toti brasovenii, toti cetatenii care ne pot ajuta cu date, documente, informatii, pentru o buna fundamentare a pretului de achizitie si pentru a inlatura orice umbra asupra legalitatii celor in drept sa mosteneasca Castelul Bran. S-a ales comisia care va analiza oportunitatea si posibilitatea achizitionarii castelului in baza datelor de care vom dispune, si care doar daca va fi cazul va negocia cu mostenitorii, cu o banca finantatoare si/sau cu Ministerul Culturii.


Rep.:? Intrucat saptamana viitoare se preconizeaza deja intalniri cu reprezentantii bancii finantatoare, cu viitorul operator, va uram ganduri bune si un start bun pe 2007.?


Iancu V.A.:? Cu siguranta avem nevoie si de gandurile dvs. bune, de increderea dvs. si va asigur ca ne vom revedea curand.


?


Reporter: Iza M.


?


P.S.


1. Sambata 20 ianuarie a.c., dupa o reprogramare, comisia speciala Castelul Bran? s-a intrunit pentru prima data, la sediul Consiliului Judetean Brasov. Principala problema care a fost rezolvata: conducerea comisiei speciale. Asa cum o parte a presei anticipase, in functia de presedinte al comisiei a fost ales consilierul judetean Iancu Vespasian Augustin.


2. Sondajul realizat de cotidianul nostru, legat de pretul exorbitant solicitat pentru Castelul Bran, este revelator, cititorii (cu cea mai puternica prezenta fata de toate celelalte sondaje realizate pana in prezent) considerand o mare eroare cheltuirea unei asemenea valori din bugetul Judetului Brasov. Rezultatul la intrebarea: Credeti ca ar fi o mare eroare?sa fie cheltuiti 60 milioane de euro, de catre Consiliul Judetean Brasov,?pentru cumpararea Castelului Bran?, este urmatorul:


?








Da – 90%


Nu – 10%


?


Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.