Castelul Bran – marturie vie a scurgerii veacurilor

Castelul Bran – marturie vie a scurgerii veacurilor

0 356

Castelul Bran, atestat documentar in 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou, printr-un act prin care brasovenii primeau incuviintarea regala de a construi cetatea si confirmarea subordonarii a 13 localitati. Cetatea era condusa de un castelan si avea o garnizoana compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea Bran intra in posesia lui Sigismund. De-a lungul veacurilor, conducerea cetatii o preia mai intai secuii, raspunzatori de apararea sud-estului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara fiind voievodul ce trece conducerea cetatii in mainile voievodatului Transilvaniei. Cu trecerea vremii, Cetatea Bran i-si indeplineste rolul de bastion de aparare impotriva invaziilor otomane, faptele ei de arme fiind inscrise cu sange in istoria zbuciumata a neamului romanesc.


?


Castelul Bran, donat Reginei Maria la 1 decembrie 1920


Ca semn de recunostinta fata de Regina Maria a Romaniei Marii, adepta si contribuitoare la infaptuirea Marii Uniri de la 1918, Consiliul orasenesc al orasului Brasov decide donarea Castelului Bran la data de 1 decembrie 1920.


Restaurat intre anii 1920-1927 de catre arhitectul Curtii Regale, Carol Liman, Castelul Bran este transformat intr-o frumoasa resedinta de vara, cu parc si alei de promenada, lac, terase, fantani, tot atunci construindu-se si Casa de ceai. In anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran si intregul domeniu, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in anul 1948.


?


Punct de atractie turistica


Evenimentele tulburi din anul 1948 lasa Castelul Bran fara ocrotitorii lui regali, urmand o perioada de degradare si devastare ce se sfarseste in anul 1956 cand este inaugurat Muzeul de Istorie si Arta Medievala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul Bran intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Actualmente, Castelul Bran este un punct important de atractie turistica si ramane in amintirea tuturor celor il viziteaza, marturie vie a scurgerii veacurilor si a faptelor de vitejie petrecute la umbra zidurilor sale.


Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.